101 Bubbel - Champagne, Cava, Prosecco och andra mousserande viner, Andreas Kjörling (Grenadine Bokförlag AB, 142 kr) 2,5 NJP av 5,0 NJP (2015-10-24 av Robert Jonasson)

 

Andreas Kjörlings nya bok ”101 Bubbel” är uppföljaren till hans bok ”101 viner du måste prova innan du dör”. Boken handlar som titeln antyder om mousserande viner av alla dess slag. Boken är tänkt att  utgöra en guide för både nybörjaren och den mer erfarne vindrinkaren till mousserande viner. Författaren börjar boken med en kort inledning där en genomgång av olika tillverkningsmetoder för mousserande viner genomgås. Därefter presenteras de 101 vinerna utifrån vilket land vinet kommer ifrån. För varje vin finns författarens provningsnoteringar, en kort presentation av producenten och ofta hur vinet tillverkats alternativt annan information av intresse. Under varje vin finns även utrymme för att föra egna provningsnoteringar av vinet.

 

Andreas Kjörling är utbildad sommelier och har under mer än 10 år arbetat som föredragshållare och skribent. Andreas har tidigare skrivit ett antal böcker om vin, däribland ”Det italienska vinet” och ”Champagne - kunskap ger mersmak”. Båda dessa böcker nominerades till World Gourmand Cookbook Award.

Jag anser att boken är en bra guide till kvalitativa mousserande viner för främst de som är nybörjare eller har mindre erfarenhet inom området. Alla viner som rekommenderas i boken finns att köpa via Systembolaget. Detta gör att ”101 Bubbel” inspirerar och lockar till köp av viner för att till exempel ordna en mindre provning bland sina vänner. Urvalet av viner är en trevlig mix som spänner från mindre odlare till några av världens största producenter av mousserande viner. Även den mer erfarne vindrickaren kan hitta guldkorn och få inspiration till att prova nya viner. Personligen har jag efter att läst boken beställt ett par viner vilket får anses vara ett bra betyg. Boken inriktar sig främst på viner från Europa och tyvärr saknas helt mousserande viner från stora producentländer som England och USA. Detta är synd då dessa länder i många fall gör mousserande viner av hög klass. För att utgöra en guide till mousserande viner för erfarna vindrickare skulle mer fakta om de olika producenterna, omfattande beskrivning av producentländerna och vad som skiljer dessa åt krävas.

 

Sammanfattningsvis kan sägas att ”101 Bubbel” är en lättsam bok som jag rekommenderar till den nyfikne vindrickaren som vill utforska det mousserande vinets värld.

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.