Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 1 (2020-11-24)

 

Alburejo, Oloroso, NV (89 kr; 375 ml; SB:s artnr 8386) vitt torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2020-07-05 av Nenad Jelisic)

 

Äntligen ett Sherry Oloroso-vin som imponerar. Den senaste gången jag provade ett så gott Sherry Oloroso-vin var det för flera år sedan. I doften finner man russin, kanel, valnötter, torkade fikon och bränt socker. Smaken är frisk och lite saltig. I den finner man bränt socker, valnötter, citrusfrukter, torkade fikon, gröna äpplen, kanel och russin. Alburejo Oloroso NV görs av 100% Palomino Fino (gröna druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Druvorna för det här Sherry Oloroso-vinet odlas på tre typer av jordmån: den första typen, som är nästan vit och kallas albariza, består till 50% av kalk och resten av lera, kalksten och sand, den andra typen, som är mörk brun och kallas barros, består till 10% av kalk och resten domineras av lera samt den tredje typen, som är gulaktig och kallas arenas, består till 10% av kalk och resten domineras av sand. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med stark vinsprit till runt 18% och sedan genomgår en minst 10 år lång solera-process. Solera-process innebär att 4 till 7 lager av 600 liters ekfat ligger på varandra. De ekfat som är längst ner innehåller de äldsta vinerna och det är från de som vinet tappas på flaska. Efter att vinet har tagits ur de nedersta ekfaten fylls samma mängd (max 33% per år) på ur ekfaten som ligger närmast ovanför och så vidare. Vinets högre alkoholhalt gör att florskikt (en hinna av jästsvamp) inte bildas. Notera här att viner som lagras på ekfat som bildar florskikt kommer inte i kontakt med syre och därför blir torrare än viner som inte har bildat florskikt, och kommer i kontakt med syre. Alburejo Oloroso NV lite saltiga och mycket långa och friska eftersmaken gör att det kommer att passa riktigt bra som aperitif. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. Kyla det ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Drick det, om möjligt, från Orrefors Elixir Connaisseur eller Riedel Sommeliers Sherry eller Spiegelau Willsberger Anniversary. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa. Vinet kommer inte att utvecklas vidare, men tack vare dess komplexitet och vinsyra kommer det att vara gott att dricka i många år framåt.

Real Tesoro del Principe, Amontillado, NV (99 kr; 375 ml; SB:s artnr 8366) torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2015-07-11 av Nenad Jelisic)

 

Denna sherry har allt som jag förväntar mig att en torr sherry borde ha. Komplexitet, en riktig bra aptitretande syra, bra sälta och lång eftersmak som stannar kvar i evighet i munnen. Den görs av Palomino Fino (gröna druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Sherrys framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med starkt vinsprit till 15-19% och sedan genomgår solera-process. I vissa ekfat under solera-processen bildas det ett florskikt (en hinna av jästsvamp) under lagringen och i vissa inte. Vinet, som lagras på ekfat och som har bildat florskikt, kommer inte i kontakt med syre, och därför blir torrare än vinet som inte har bildat florskikt, kommer i kontakt med syre. Real Tesoro del Principe Amontillado har lagrats under florskikt i över 8 år och sedan utan florskikt i minst 8 år till. I både doften och smaken träder tydligt fram torkade fikon, aprikos, apelsin och druvor; rostade nöter och bränt socker. Jag vet att flesta av er som kommer att läsa denna recension kommer att bli ifrågasättande eftersom den handlar om en torr sherry, men snälla ge denna sherry en chans och jag lovar att ni inte kommer att ångra det. Real Tesoro del Principe Amontillado kommer att passa extremt bra som aperitif. Kyla den ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa.

 

Charles Heidsieck, Brut Réserve, NV, (469 kr; SB:s artnr 77522) vitt torrt mousserande blandat vin, Reims, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2015-02-27 av Nenad Jelisic)

 

NJ Wines valde denna champagne som årets bästa champagne 2014 och 2015 och nu hävdar NJ Wines att just nu, och den har varit det ganska länge, är denna champagne världens mest prisvärda champagne. Charles Heidsieck Brut Réserve är en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Att Charles Heidsieck Brut Réserve har en så hög kvalitet kan förklaras genom att hela 40% av reserve vin (de äldsta av dem 20 år gamla) används för den, som är unikt för champagne i denna prisklass. Så mycket jag vet är det bara Krug Grand Cuvée, som kostar tre gånger mer, som använder ungefär samma mängd av reserve vin (30 till 50%). Här pratar vi om en riktig komplex och sofistikerad champagne som borde drickas till alla stora firande (nyårsafton, bröllop, födelsedagar osv) eller till när man vill belöna sig själv och sin käraste efter en tung arbetsvecka eller till när man vill bara njuta av livet. Charles Heidsieck Brut Réserve har en komplex och riklig smak av rostat bröd, rostade nötter och mogen frukt (gula äpplen och gula päron). Till denna rikliga och komplexa smak tillkommer friska toner av citrus, bra mineralitet och en riktig lång eftersmak. Den passar väldigt väl som aperitif eller till smörstekta (lagom) tandoori kryddade, och i några sekunder med lite champagne kokta, pilgrimsmusslor. Självklart att denna strålande champagne passar också alldeles utmärkt till grillad lax med vitvinssås och små kokta potatis eller till en klassisk räkmacka. Vinet är i perfekt tillstånd nu och kommer inte att vinna på lagring. Den ska drickas vid 8°C, om möjligt, i riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

​​Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.