Andra världens restauranger

Restaurang Gordon Ramsay, London, Storbritannien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2018-12-18 av Nenad Jelisic)

 

Vilken mat! Vilka viner! Vilken service! Vilken sommelier! Vilken restaurang! Jag har svårt att hitta ord om hur imponerad var jag när jag den 2 november 2018 besökte denna sagolika restaurang. Restaurangen, som ägs av den internationellt mycket kända kocken Gordon Ramsay, tillhör till 1 av 3 Londons restauranger som har 3 Michelin-stjärnor. Det kan inte finnas så många matintresserade personer i världen som inte vet vem Gordon Ramsay är. Han har deltagit i många matprogram som t.ex.: Gordon Ramsay's Home Cooking, Hell's Kitchen, MasterChef, Ramsay's Best Restaurant, Ramsay's Kitchen Nightmares, The F Word och i år kom programmet Gordon Ramsay's 24 Hours to Hell and Back. Sedan 1996 har Ramsay skrivit 25 böcker. Den senaste boken kom ut i år och den heter Gordon Ramsay's Ultimate Fit Food. Gordon Ramsays (Gordon Ramsay Grupps) restaurantimperium har 35 restauranger och 7 Michelin-stjärnor, med restauranger från Europa till USA och Mellanöstern. Av dessa 35 restauranger ligger 15 i London. Hans internationellt mest kända och mest exklusiva restaurang heter Restaurang Gordon Ramsay och den är hans enda restaurang som har 3 Michelin-stjärnor. Restaurangen grundades 1998 när Gordon Ramsay var 31 år gammal. 2001 fick restaurangen 3 Michelin-stjärnor och den har behållit dem sedan dess. Restaurangen är inred i modern och elegant stil. Den ligger på 68 Royal Hospital Road i Chelsea i London.

Läs mer

Restaurang Marcus, The Berkeley Hotell, London, Storbritannien, 3,0 NJP av 5,0 NJP (2018-07-18 av Nenad Jelisic)

 

Restaurant Marcus, som ligger i 5-stjärninga The Berkeley Hotel i Knightsbridge i London, tillhör till en av nio Londons restauranger som har två stjärnor i Michelin Guide. Restaurangen ägs av den mycket kända kocken Marcus Wareing som utöver denna restaurang äger två restauranger till: The Gilbert Scott i hotellet St Pancras Renaissance i King's Cross St. Pancras och Tredwells i Covent Garden. Marcus Wareing hade jobbat på bland annat hotell Savoy, restaurang Le Gavroche och restaurang Gordon Ramsay. Sedan år 2014, när Marcus ersatte den mycket kända kocken Michel Roux Jr, är han en av huvuddomarna i den mycket tuffa och mycket TV-populära kocktävlingen MasterChef The Professionals. Hitintills har Marcus släppt sju kokböcker. Med hänsyn taget till allt detta var mina förväntningar extremt höga, men tyvärr upplevde jag att restaurangen inte var i närheten av mina förväntningar.

 

Läs mer

 

Matbaren, Mathias Dahlgren, Grand Hôtel, Stockholm, Sverige, 1,0 NJP av 5,0 NJP (2017-11-05 av Nenad Jelisic)

 

Mathias Dahlgren är en restaurang som ligger i den vackra och lyxiga Grand Hôtel i Stockholm, som är beläget på Blasieholmen i hjärta av Stockholm. Den har varit en del av Grand Hôtel sedan den grundades av den kända svenska kocken Mathias Dahlgren år 2007. Restaurangen består av två delrestauranger: Matbaren (som etablerades år 2014) och Rutabaga (som tidigare kallades Matsalen; namnbyte skedde år 2017). Matsalen fick en stjärna av tre möjliga i Michelinguiden år 2017. Båda två restauranger är inreda i modern skandinavisk stil. När det gäller inredningen kan jag säga att stolarna (barstolar) i Matbaren känns väldigt obekväma att sitta i. Dessutom känns det ganska trångt att röra sig, och äta i Matbaren. Matbarens meny byts 4 gånger (4 årstider) per år och den största majoritet av råvarorna som används för maträtter i den kommer från Sverige.

 

Läs mer

 

Ritz Restaurant, Hotel Ritz, London, Storbritannien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2015-06-20 av Nenad Jelisic)

 

Det är den andra gången att NJ Wines ger 5 NJP till någon restaurang och det gör vi med stor glädje. Allt var perfekt på denna restaurang: matens kvalité, matens smak, hur maten presenterades och såg ut, vinutbud, inredning, atmosfär, service och renhet. Om du vill känna dig som en kung för en dag då måste du absolut besöka den sagolika Ritz restaurangen. Restaurangen ligger i ett av Londons internationellt mest kända (om det inte är det mest kända) och ett av Londons mest exklusiva hotell, Hotell Ritz. Det själva hotellet ligger på Dover gatan, mycket nära den mycket kända Piccadilly Circus.

 

Läs mer

 

Fischers Fritz, Berlin, Tyskland, 1,5 NJP av 5,0 NJP (2014-10-17 av Nenad Jelisic)

 

P.g.a. att jag inte kan besöka tiotals restauranger i en stor stad under en kort tid, 2 till 3 dagar, brukar jag, som är en av mina många källor, använda Michelin Guide. I Michelin Guide står följande om denna restaurang: "The elegant wood panelling, open fire and fine chandeliers at Fischers Fritz are somewhat reminiscent of the classic English style. While Christian Lohse's fish inspired cuisine, unforgettable for its use of high quality produce and painstaking preparation, clearly shares equally classic roots. It is not for nothing that the restaurant has been awarded two Michelin stars for the past seven years!". Denna beskrivning och mycket goda omdöme från andra källor gjorde att jag besökte restaurangen och sedan dess har jag undrat hur Michelin Guide kunde ge två stjärnor av tre möjliga till den. Om någon från Michelin Guide läser detta skulle jag uppskatta det mycket om du kontakta mig och förklara mig hur det gick till när Fischers Fritz fick de senaste två stjärnorna.

 

Läs mer

 

Atelier Amaro, Warszawa, Polen, 4,5 NJP av 5,0 NJP (2014-03-28 av Nenad Jelisic)

 

I april 2013 fick Atelier Amaro, som den första restaurangen i Polen, en stjärna i Guide Michelin, och den är fortfarande Polens enda restaurang med en Michelinstjärna. Vårt besök i januari 2014 bekräftade klart och tydligt att den är värd denna stjärna. Polens mest kända kock Wojciech Modest Amaro både äger restaurangen och skapar restaurangens strålande/moderna maträtter med inspiration från det traditionella polska köket. Restaurangens meny byts ut en gång per vecka och vilka maträtter (moment kallas en maträtt) erbjuds styrs helt och hållet av vilka färska inhemska råvaror har man tillgång till.

 

Läs mer

 

Hélène Darroze at the Connaught, London, Storbritannien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2014-01-24 av Nenad Jelisic)

 

Två Michelinstjärnor restaurang Hélène Darroze at the Connaught ligger i det mycket vackra och eleganta hotellet Connaught som i sin tur ligger i ett av de mest exklusiva och fashionabla distrikt i London, Mayfair Village. Som det själva hotellet är restaurangen mycket elegant och vackert inredd.

 

Läs mer

 

Seif (Сейф), Kiev, Ukraina, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2013-09-23 av Nenad Jelisic)

 

Kievs bästa restaurang. Om Belga Queen i Bryssel är en himmel på jorden för dig som älskar havets läckerheter är denna restaurang himmel på jorden för dig som älskar foie gras och dumplings (vareniki). Missa inte att prova restaurangens sagolika foie gras dumplings, som smälter i munnen med en explosion av smaker, i kombination med Gaja Sito Moresco 2010. Vilken kombination! Sedan fortsätt med anka filé med daikon rulle i kombination, igen, med Gaja Sito Moresco 2010. Utöver de två ovan nämnda maträtter finns det ett stort urval av andra mycket goda maträtter som kan kombineras med noga utvalda viner av Kievs bästa sommelier Sergii Yaremka (Яремка Сергей). Och självklart om du är galen i foie gras och kan inte få nog av den missa inte att prova restaurangens grillade foie gras. Sist men inte minst, missa inte heller att prova risotto med svart tryffel. Det här kallar jag risotto.

 

Seif har en vacker och avkopplande inredning och är en plats att synas och bli sedd på i Kiev. Det unika med denna restaurang är att tack vare att den har samma ägare som restaurang Richelieu och att restaurang Richelieu ligger bredvid den är det möjligt att sitta i Richelieu och beställa mat från Seif och omvänt. Det som borde förbättras på denna restaurang är att mer servitörer pratar engelska och att man ta bort de små reklamblad som ligger på restaurangens varje bord.

 

Belga Queen, Bryssel, Belgien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2013-06-14 av Nenad Jelisic)

 

För mig är denna restaurang utan tvekan Bryssels bästa restaurang. Om du gillar havets läckerheter borde denna restaurang vara en himmel på jorden för dig. Jag starkt rekommenderar att du börjar med restaurangens stora utbud av mycket färska ostron, sedan går till pilgrimsmusslor stekta i smör och Duvel öl och sedan till den sagolika öppna ravioli fylld med krabbkött och tryffel. Eller varför inte efter de olika ostronen prova en skaldjur platta med hummer, räkor och olika typer musslor.

 

Allt var perfekt på denna restaurang från restaurangens dörrvakt, den mycket trevliga personalen, den sagolika matsalen till restaurangens engagerade ägare. Om man är petig och perfektionist som jag är då kan man säga att det enda som saknades till dessa fantastiska (havets) maträtter är ett mycket större urval av champagne och vita viner per glas.

 

Comme Chez Soi, Bryssel, Belgien, 3,0 NJP av 5,0 NJP (2013-06-14 av Nenad Jelisic)

 

Om Belga Queen var den stora positiva överraskningen var denna två Michelin Guide stjärniga restaurang en stor besvikelse. Förväntningarna innan besöket var hur höga som helst, men tyvärr de uppfylldes inte. Vi beställde en sexrätters meny och ju mer vi kom in i meny desto mer var vi tvingade att vänta på nästa rätt. Väntetid till slut var så lång mellan maträtter (över 40 minuter) att vi tog beslut att hoppa över den sista maträtten (desserten). Till sist och inte minst var huvudrätten så där, 3 NJP av 5, och vi fick Louis Latour Corton-Charlemagne 2001 serverat oberoende att det hade en mycket tydlig korkdefekt. Det att vinet serveras oberoende att det har en mycket tydlig korkdefekt får inte ske på någon restaurang, speciellt inte på en två Guide Michelin stjärnig restaurang.

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.