Andra vinböcker

Bordeaux: vinerna, distrikten, producenterna, Britt Karlsson och Per Karlsson (Tukan Förlag, 135 kr) 4,5 NJP av 5,0 NJP (2017-04-14 av Robert Jonasson)

 

”Bordeaux: vinerna, distrikten, producenterna” ingår i Britt och Per Karlsson vinbokserie som går under namnet ”Guide till vinets värld”. I bokserien finns även böcker om Bourgogne, Piemonte och Toscana utgivna. Precis som bokens titel anger så handlar boken om allt som har med vin att göra i världens mest kända vinregion och världens mest kända vin. I boken går Karlsson, föredömligt lättläst och tydligt, igenom allt från vinets historia i Bordeaux, vinodling, vintillverkning, klimat, jordmån, de olika vindistrikten samt, mycket övergripande, producenterna.

Läs mer

Toscana: vinerna, distrikten, producenterna, Britt Karlsson och Per Karlsson (Tukan Förlag, 135 kr) 4,5 NJP av 5,0 NJP (2016-10-22 av Robert Jonasson)

 

”Toscana: vinerna, distrikten, producenterna” är den första boken i en ny serie av vinböcker av Britt och Per Karlsson. Bokserien går under namnet ”Guide till vinets värld”. I bokserien finns även böcker om Bordeaux, Bourgogne och Piemonte utgivna. Precis som bokens titel anger så handlar boken om allt som har med vin att göra i Italiens, förmodligen, mest kända vinregion. I boken går Karlsson, föredömligt lättläst och tydligt, igenom allt från vinets historia i Toscana, vinodling, vintillverkning, klimat, jordmån, de olika vindistrikten samt, mycket övergripande, producenterna.

 

Läs mer

Vinlandet Frankrike-Trend och tradition, Britt Karlsson och Per Karlsson (Carlsson Bokförlag, 331 kr) 4,0 NJP av 5,0 NJP (2015-10-30 av Nenad Jelisic)

 

Denna vinbok är parets Britt och Per Karlsson fjärde vinbok. Innan denna vinbok skrev paret följande tre vinböcker: 1. Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt, 2. Ett vin blir till och 3. Languedoc-Möten med viner och vinodlare i franska södern (skriven tillsammans med Anders Levander och Bengt Rydén). Vinlandet Frankrike-trend och tradition handlar om Frankrike som vinland, om de franska vinregionerna, vindistrikten, appellationerna, vingårdarna, druvorna, vinerna, vinproducenter och mycket annat. Boken är indelad i två delar. I del 1 finner man fakta om Frankrike som vinland, om de franska vinregionerna och druvorna, den franska vinhistorien och det franska klassificeringssystemet osv. Medan i del 2 finner man detaljerad fakta om de franska vinregionerna, vindistrikten, appellationerna, vingårdarna, druvorna, vinerna och vinproducenterna. 

 

Läs mer

101 Bubbel - Champagne, Cava, Prosecco och andra mousserande viner, Andreas Kjörling (Grenadine Bokförlag AB, 142 kr) 2,5 NJP av 5,0 NJP (2015-10-24 av Robert Jonasson)

 

Andreas Kjörlings nya bok ”101 Bubbel” är uppföljaren till hans bok ”101 viner du måste prova innan du dör”. Boken handlar som titeln antyder om mousserande viner av alla dess slag. Boken är tänkt att  utgöra en guide för både nybörjaren och den mer erfarne vindrinkaren till mousserande viner. Författaren börjar boken med en kort inledning där en genomgång av olika tillverkningsmetoder för mousserande viner genomgås. Därefter presenteras de 101 vinerna utifrån vilket land vinet kommer ifrån. För varje vin finns författarens provningsnoteringar, en kort presentation av producenten och ofta hur vinet tillverkats alternativt annan information av intresse. Under varje vin finns även utrymme för att föra egna provningsnoteringar av vinet.

 

Läs mer

The Finest Wines of Burgundy, A Guide to the Best Producers of the Côte d’Or and Their Wines, Bill Nanson (Aurum Press Ltd, 347 kr) 4,0 NJP av 5,0 NJP (2014-03-14 av Robert Jonasson)

 

Det här är en bok som uteslutande handlar om viner från Bourgogne. Boken kan betraktas som en guide för den som vill utforska och besöka Bourgogne och kan med fördel även fungera som en guide genom det som många betraktar som ett minfält, Bourgognes viner. Författaren, driver även websidan ”The Burgundy Report”, och är en mycket insatt och kunnig vinkännare. Nanson är i grunden kemist och har de senaste 15 åren tillbringat mycket tid i Bourgogne.

 

Läs mer

En doft av champagne, 8000 provade och betygsatta champagner, Richard Juhlin (Bonnier Fakta, 369 kr) 3,5 NJP av 5,0 NJP (2014-03-14 av Robert Jonasson)

 

Richard Juhlin, av många ansedd som världens främste champagneexpert, har skrivit en uppföljare till hans tidigare böcker; 2000 champagner (utgiven 1999), 3000 champagner (utgiven 2002) och 4000 champagner (utgiven 2004). I denna bok så har Juhlin, precis som undertitel antyder, provat och betygsatt 8000 champagner. Detta är mer än någon annan i världen och i dagarna belönades Richard Juhlin med Riddare av Franska Hederslegionen. Många producenter finns namngivna i boken även om författaren inte har provat alla producenters viner. Producenterna presenteras kortfattat där i många fall en beskrivning av husstilen framgår och i några fall även hur vinerna produceras. I vanlig ordning med Juhlins böcker så bedöms varje vin i Juhlins 100 poängskala (0-100 poäng), med betyg vid provningen och ett betyg för framtida potential. För varje vin är även druvsammansättning redovisad. Denna del av boken utgör en outtömlig källa av fakta och betyg för den verklige champagne intresserade.

 

Läs mer

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.