Bordeaux: vinerna, distrikten, producenterna, Britt Karlsson och Per Karlsson (Tukan Förlag, 135 kr) 4,5 NJP av 5,0 NJP (2017-04-14 av Robert Jonasson)

”Bordeaux: vinerna, distrikten, producenterna” ingår i Britt och Per Karlsson vinbokserie som går under namnet ”Guide till vinets värld”. I bokserien finns även böcker om Bourgogne, Piemonte och Toscana utgivna. Precis som bokens titel anger så handlar boken om allt som har med vin att göra i världens mest kända vinregion och världens mest kända vin. I boken går Karlsson, föredömligt lättläst och tydligt, igenom allt från vinets historia i Bordeaux, vinodling, vintillverkning, klimat, jordmån, de olika vindistrikten samt, mycket övergripande, producenterna.

 

Det är i huvudsak Britt Karlsson som har skrivit boken. Till sin hjälp har hon haft Per Karlsson som främst varit fotograf och fotograferat alla bilderna i boken. Det syns att Per är en skicklig och erfaren fotograf då bilderna i boken är mycket vackra. Britt Karlsson är en mycket erfaren vinjournalist och vinskribent med totalt sex vinböcker utgivna på svenska och en på engelska. Britt och Per driver sedan många år företaget BKWine. På BKWines hemsida presenteras bland annat nyheter från vinbranschen och provning av nyheter i Systembolagets sortiment. Dessutom anordnar BKWine vinresor till ett antal av de största och mest kända vindistrikten.

Boken är skriven på ett underhållande och lättläst sätt där läsaren verkligen lockas till att besöka Bordeaux. Bordeaux är en väldigt komplex vinregion men författarna lyckas med konststycket att koka ner essensen av Bordeaux på bara 142 sidor, vilket är väldigt bra gjort. Fascinerande är att Karlsson lyckas varva detaljerad kunskap, som till exempel olika rostningsgrader för ekfat, med mer allmän information om staden Bordeaux i den korta boken.

 

I denna bok finns det även med rekommendationer om prisvärda viner inom de olika appellationerna och om bra andra-viner till de mer kända slotten. I princip samtliga rekommendationer är förhållandevis billiga viner från relativt okända vinslott. Även för en van provare av Bordeauxviner som undertecknad finns det många nya producenter att upptäcka genom de rekommendationer som ges i boken. Är det något jag älskar så är det att få lära mig nya saker och får tips om intressanta viner. I den här boken får jag glädjande nog både ock. Författarna visar att det pågår väldigt mycket spännande inom vinregionen Bordeaux och kanske framför allt inom de mindre kända appellationerna. Bordeaux har en makalös historia som förtjänas att berättas för alla som är intresserade av vin. Läs boken, känn suget efter en resa till Bordeaux och njut av de fantastiska vinerna som kommer från Bordeaux!

 

Även i denna bok är det enda jag saknar för full pott i betyg en mer utförlig beskrivning av de bästa vinslotten och producenterna inom respektive appellation.

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.