Champagne, vinet och odlarna, Britt Karlsson och Per Karlsson (Carlsson Bokförlag, 329 kr) 3,5 NJP av 5,0 NJP (2020-08-15 av Nenad Jelisic)

Vad man kan säga om Skandinaviens bästa och mest produktiva vinförfattare par Karlsson (Britt och Per) än att de verkligen är Skandinaviens bästa vinförfattare, utan tvekan. Att de är det bekräftar de också genom denna bok. Och att de är Skandinaviens bästa vinförfattare par har de tidigare bekräftat med sina andra böcker i många år. Här ska man definitivt inte glömma bort att nämna Pers otroliga foton av vingårdar, vinkällare, vindruvor, vinflaskor osv och hans ”vinöga” dvs när foton ska tas som till exempel varifrån foto ska tas, solens position, skuggans position osv. Innan denna vinbok skrev paret följande åta vinböcker: 1. Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt, 2. Ett vin blir till, 3. Languedoc - Möten med viner och vinodlare i franska södern (skriven tillsammans med Anders Levander och Bengt Rydén), 4. Vinlandet Frankrike - Trend och tradition, 5. Toscana: vinerna, distrikten, producenterna, 6. Bordeaux: vinerna, distrikten, producenterna, 7. Bourgogne: vinerna, distrikten, producenterna och 8. Piemonte: vinerna, distrikten, producenterna.

Genom denna bok bekräftar skrivarparet Karlsson igen att de är väldigt duktiga att göra inte så enkelt förstådda fakta till lätt läst och lätt begripliga fakta som fakta om den biodynamisks odlingen på sidorna 138 och 139.

Om du vill lära dig vilka mycket annorlunda gastronomiska specialiteter, som du skulle aldrig tro att de skulle passa till champagne, serveras till champagne i vinregionen Champagne läs sidan 155. Till exempel gastronomiska specialiteter som grisfötter, som görs enligt receptet från 1730, och andouillette, en korv typ som tillverkas av tarm och inälvor av gris eller kalv, och smaksätts med peppar, vin, lök och kryddor.

För att sammanfatta denna bokrecension. Till ungefär halva boken, bättre att säga till och med sidan 169, är boken absolut fantastiskt (5,0 NJP av 5,0 NJP) och sedan hände det något när författarna hade börjat skriva om olika vintillverkare. Som att de hade tappat lusten att skriva på det strålande sätet som de brukar göra. Till exempel på sidan 172 under en och samma stycke som är sex och halva rader lång används ”han” fem gånger, på sidan 175 används ”de” 11 gånger osv. Bokstäverna som har använts för text som förklarar olika foton borde vara avsevärt större. Sedan undrar jag behövs det så mycket statistik (11 sidor med figurer och tabeller samt förtydligande text om dessa) eller bättre att säga behövs det någon statistik i en vinbok utöver några textrader om den. Sedan är det svårt att förstå hur foton som visar halv tomma glas och använda smutsiga servetter på sidan 150 bidrar till boken. Allt detta, men främst bokens innehåll efter sidan 169, sänker bokens betyg från 5,0 NJP till 3,5 NJP.

Oberoende att boken fick 3,5 NJP av 5,0 NJP är den utan tvekan den bästa boken som har hitintills skrivits om Champagne och om allt som har att göra med Champagne på svenska. Om du vill lära dig någonting eller allt om Champagne-regionen eller lära dig någonting eller allt om Champagne-vinet måste du definitivt läsa denna Champagne-bibel.

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.