En doft av champagne, 8000 provade och betygsatta champagner, Richard Juhlin (Bonnier Fakta, 369 kr) 3,5 NJP av 5,0 NJP (2014-03-11 av Robert Jonasson)

 

Richard Juhlin, av många ansedd som världens främste champagneexpert, har skrivit en uppföljare till hans tidigare böcker; 2000 champagner (utgiven 1999), 3000 champagner (utgiven 2002) och 4000 champagner (utgiven 2004). I denna bok så har Juhlin, precis som undertitel antyder, provat och betygsatt 8000 champagner. Detta är mer än någon annan i världen och i dagarna belönades Richard Juhlin med Riddare av Franska Hederslegionen. Många producenter finns namngivna i boken även om författaren inte har provat alla producenters viner. Producenterna presenteras kortfattat där i många fall en beskrivning av husstilen framgår och i några fall även hur vinerna produceras. I vanlig ordning med Juhlins böcker så bedöms varje vin i Juhlins 100-poängsskala (0-100 poäng), med betyg vid provningen och ett betyg för framtida potential. För varje vin är även druvsammansättningen redovisad. Denna del av boken utgör en outtömlig källa av fakta och betyg för den verklige champagneintresserade.

 

Boken inleds annars med en lång presentation av författaren, beskrivning av hur champagne tillverkas och vad som gör champagne till en sådan fantastisk dryck. Detta följs av tips på hur läsaren ska njuta av champagne, en reseguide, Champagne ur ett historiskt perspektiv samt ett långt avsnitt med topplistor.

Upplägget för boken känns igen från de böcker Juhlin tidigare författat och jag tycker att den del som handlar om betygsättning av champagner främst riktar sig till den verkligt vinintresserade medan övriga texter mer riktar sig till gemeneman. Boken passar med sitt stora format, sina underbara bilder (av Pål Allan) och sin uppslagsverksform som en väldigt bra ”coffee table”-bok.

 

För den som är ute efter sin första bok om Champagne är detta ett oumbärligt verk, men för den som har Juhlins tidigare böcker skulle det ha varit mer intressant om författaren med sin makalösa kunskap om området gjort lite mer djuplodande beskrivningar av de mest intressanta producenterna. Det jag främst tänker på är en historisk beskrivning av de olika producenterna och vinhusen och beskrivning av hur de producerar de olika vinerna. För den som planerar en resa till Champagne rekommenderar jag Richard Juhlins Champagneguide, som är i ett mindre format och som jag själv haft mycket stor användning för vid resor i Champagne, före denna bok.

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.