Toscana: vinerna, distrikten, producenterna, Britt Karlsson och Per Karlsson (Tukan Förlag, 135 kr), 4,5 NJP av 5,0 NJP (2016-10-22 av Robert Jonasson)

”Toscana: vinerna, distrikten, producenterna” är den första boken i en ny serie av vinböcker av Britt och Per Karlsson. Bokserien går under namnet ”Guide till vinets värld”. I bokserien finns även böcker om Bordeaux, Bourgogne och Piemonte utgivna. Precis som bokens titel anger så handlar boken om allt som har med vin att göra i Italiens, förmodligen, mest  kända vinregion. I boken går Karlsson, föredömligt lättläst och tydligt, igenom allt från vinets historia i Toscana, vinodling, vintillverkning, klimat, jordmån, de olika vindistrikten samt, mycket övergripande, producenterna.

 

Det är i huvudsak Britt Karlsson som har skrivit boken. Till sin hjälp har hon haft Per Karlsson som främst varit fotograf och fotograferat alla bilderna i boken. Det syns att Per är en skicklig och erfaren fotograf då bilderna i boken är mycket vackra. Britt Karlsson är en mycket erfaren vinjournalist och vinskribent med totalt sex vinböcker utgivna på svenska och en på engelska. Britt och Per driver sedan många år företaget BKWine. På BKWines hemsida presenteras bland annat nyheter från vinbranschen och provning av nyheter i Systembolagets sortiment. Dessutom anordnar BKWine vinresor till ett antal av de största och mest kända vindistrikten.

Jag gillar den här boken och kan rekommendera den till alla som är intresserade av att lära sig mer om en av världens mest kända vinregioner. Framför allt tycker jag att författarparet lyckats på ett lättskrivet och underhållande sätt få med mycket fakta, information och tips för den ressugna på relativt få sidor. Boken är fullmatad med fakta men blir aldrig jobbig att läsa. Tillsammans med Per Karlssons fantastiska bilder gör detta att boken är ett nöje att läsa. Jag uppskattar även sättet som Karlsson lagt in faktarutor med intressant information på ett antal ställen. I faktarutorna finns allt från vinfakta till exempel vilken tid på dygnet italienarna dricker sitt kaffe med mjölk.

 

Det jag saknar för att ge boken högsta betyg är en mer omfattande guide till de bästa vinhusen inom de olika distrikten. Personligen hade jag uppskattat om de bästa vinhusen hade beskrivits med vad som utmärker respektive vinhus, en kort historia och en rekommendation om de viner som brukar anses vara bäst eller mest representativa för husstilen. Hade det funnits med hade boken inte bara fått högsta betyg utan även kunnat användas som en resguide vid vinresor i Toscana.

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.