Vinlandet Frankrike - Trend och tradition, Britt Karlsson och Per Karlsson (Carlsson Bokförlag, 331 kr) 4,0 NJP av 5,0 NJP (2015-10-30 av Nenad Jelisic)

 

Denna vinbok är parets Britt och Per Karlsson fjärde vinbok. Innan denna vinbok skrev paret följande tre vinböcker: 1. Vinet och miljön, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt, 2. Ett vin blir till och 3. Languedoc - Möten med viner och vinodlare i franska södern (skriven tillsammans med Anders Levander och Bengt Rydén). Vinlandet Frankrike - trend och tradition handlar om Frankrike som vinland, om de franska vinregionerna, vindistrikten, appellationerna, vingårdarna, druvorna, vinerna, vinproducenterna och mycket annat. Boken är indelad i två delar. I del 1 finner man fakta om Frankrike som vinland, om de franska vinregionerna och druvorna, den franska vinhistorien och det franska klassificeringssystemet osv. Medan i del 2 finner man detaljerad fakta om de franska vinregionerna, vindistrikten, appellationerna, vingårdarna, druvorna, vinerna och vinproducenterna.

 

Britt Karlsson är vinjournalist och vinskribent som blivit publicerad i vintidningar både i Sverige och internationellt. Per Karlsson är vinskribent och professionell fotograf. Både Britt och Per skriver regelbundet för Forbes.com och de båda är regelbundet anlitade att vara domare i provningspaneler i nationella och internationella vintävlingar. Deras vinbok "Ett vin blir till" vann priset “Årets bästa vinbok” i Sverige och dessutom blev utnämnd till “World’s Best Wine Book for Professionals”. 2011 utnämndes Britt till ”årets vinprofil” av föreningen Munskänkarna, en utmärkelse som tilldelas de som gjort en stor insats för vinet i Sverige.

Att jag inte gav boken mer än 4,0 NJP förklarar jag genom: 1. De små felen, som inte borde finnas i boken, på sida 68 står det att 26 slott klassificerades 1855 i Sauternes medan på sidan 70 står det att 27 slott klassificerades. Eller på sida 109 står det att Bordeaux vin kan kosta allt från 1,50 till 5,000, men det står inte någon valuta. Eller på sida 68 står det att 60 slott klassificerades 1855 i fem grupper medan på sida 117 står 61 slott klassificerades. Eller på sidan 169 står det att minimum lagring på jästfällningen är 15 år för en icke-årgångschampagne, det borde stå 15 månader. 2. Alldeles för många sidor (27 sidor; från och med kapitel 10 till och med kapitel 13) används för att förklara varför försäljningen av de franska vinerna har minskat. 3. Den väldig komplexa vinregionen Bourgogne får bara 18 sidor medan Champagne får 20 sidor. 4. I vissa fall är bildernas kvalité inte så bra, som på sida 132 och 138. Jag är säker att detta inte är Pers fel.

 

Jag är inte alls förvånad att boken ha redan fått följande priser och utmärkelser: 1. Bästa vinbok för utbildning 2014 i Sverige (Gourmand), 2. OIVs pris för bästa bok om ”vin och territorier” 2015 och 3. Nominerad i kategorin ”Best Drinks Education Book” (bästa bok för dryckesutbildning) i internationella Gourmand Awards.

 

Jag måste säga att författarna är väldigt duktiga att göra en, oftast inte så spännande, historisk fakta till en lätt läst och lätt begripligt historisk fakta. Dessutom har de verkligen ansträngt sig för att på ett lätt sätt förklara, i vissa fall inte så enkla, det franska appellationssystemet. Sist och inte minst måste jag säga att Altesse, Mondeuse, Caladoc och Gros Manseng bland andra, för mig helt okända och ”ointressanta” druvor, tack vare Britts och Pers strålande beskrivningar, känns nu som de mest kända druvorna som till exempel Chardonnay eller Cabernet Sauvignon.

 

Jag starkt rekommenderar denna riktigt bra vinbok till alla vinälskare, speciellt till vinälskare som är nybörjare i vinvärlden eller vinälskare som inte kan så mycket om Frankrike som vinland. Jag håller med skrivarparet att "Ingen bok om vinlandet Frankrike är heltäckande, inte heller denna". Men jag måste säga att jag aldrig har läst en så bra vinbok, som är skriven på svenska, om vinlandet Frankrike som denna. Bravo Britt och Per!

 

Föregående sida

NJ Wines

Copyright© 2006-2021 NJ Wines. All Rights Reserved.