top of page

Atelier Amaro, Warszawa, Polen, 4,5 NJP av 5,0 NJP (2014-03-28 av Nenad Jelisic)

 

I april 2013 fick Atelier Amaro, som den första restaurangen i Polen, en stjärna i Guide Michelin, och den är fortfarande Polens enda restaurang med en Michelinstjärna. Vårt besök i januari 2014 bekräftade klart och tydligt att den är värd denna stjärna. Polens mest kända kock Wojciech Modest Amaro både äger restaurangen och skapar restaurangens strålande/moderna maträtter med inspiration från det traditionella polska köket. Restaurangens meny byts ut en gång per vecka och vilka maträtter (moment kallas en maträtt) erbjuds styrs helt och hållet av vilka färska inhemska råvaror har man tillgång till.

 

Med sin moderna inredning och avkopplande atmosfär fick Atelier Amaro mig och mitt sällskap att må bra och koppla av. Strålande service (5,0 NJP), varje servitör visste exakt hur han ska bemöta gäster och vad han pratar om när han presenterade maten. Mycket kunnig och trevlig sommelier Pawel Białęcki kombinerade perfekt mat med vin (5,0 NJP). Jag/vi stor njöt, varje sekund, av små appetizer, sexrätters middag samt viner, från början av middagen till slutet av den. Av de provade sexrätterna vill jag lyfta fram de tre sagolika: 1. den perfekt arrangerade och kryddade kalvcarpaccio, 2. den exceptionellt stekta och perfekt kryddade torskfilén och 3. den jättegoda och utseendemässigt konstnärliga desserten.

NJ Wines 324.jpg

Den enda anledning att jag ger 4,5 NJP av 5,0 möjliga till denna strålande restaurang är att jag hade förväntat mig lite mer finessrika och komplexa maträtter av den fantastiska kockmästaren Wojciech Modest Amaro. Det med finessrika och komplexa maträtter gäller inte för de tre ovan nämnda maträtterna eftersom de inte kunde vara mer finessrika och komplexa. Jag är övertygad om Atelier Amaro skulle börja, som alla andra världens mest kända restauranger, byta meny en gång per månad eller en gång per kvartal skulle alla Atelier Amaro maträtter vara exceptionellt finessrika och komplexa. Men, här vill jag lyfta på hatten för den stora kockmästaren Wojciech Modest Amaro för att han lyckas producera sådant exceptionellt god mat oberoende att han byter meny en gång per vecka.

 

Jag mycket starkt rekommenderar Atelier Amaro till alla som gillar exceptionell god mat, strålande service, perfekt kombinerad mat med vin samt riktigt avkopplande atmosfär. Jag garanterar er att ni inte kommer att ångra om ni besöker restaurangen. PS. Ni kan tacka mig senare efter att ni har besökt restaurangen DS.

 

Jag rekommendera också att du besöker restaurang U Fukiera (2,5 NJP). Om du gör det återkom med svar varför har Sharon Stone, Willem Dafoe, Jacques Chirac, George Bush, Catherine Deneuve, Naomi Campbell, Lionel Richie, Claudia Schiffer osv besökt den. Prova stekt gåslever som serveras på en mycket sött och kryddig kaka (barkis) med stekta äpple och calvados. Om du har problem med kolesterol kom inte i närheten av restaurangen eftersom U Fukiera inte sparar på krutet när fett är i frågan, till och med "smör" består av 100-procentig grisfett.

 

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page