top of page
  • Wix Facebook page

Om NJ Wines

 

NJ Wines ägare Nenad Jelisic (NJ) har alltid varit intresserad av vetenskap. Detta gjorde att han först utbildade sig till Geolog Tekniker, sedan till Civilingenjör, sedan till Teknologie Licentiat i Geoteknik och till sist till Teknologie Doktor i Geoteknik. För ca 30 år sedan började NJ djup intressera sig av vin och vinkunskap. Sedan dess har all NJs lediga tid gått åt till vinprovningar (några tusen viner provas varje år), vinkunskap (några vingårdar och vinhus besöks samt många vintidningar och några vinböcker läses varje år) samt arbete med NJ Wines oberoende internetsidor. Företaget startades år 2004 som ett vin- och spritimportföretag (NJ consulting & import), men har de senaste åren ändrat inriktning (och namn) till att dela med sig av vin- och matkunskap. Denna hemsida är resultatet av en halv livslång passion för bra vin och god mat vilket gett vin- och matkunskaper som NJ vill dela med sig av.

Dr Nenad Jelisic

NJ Wines internetsidor är Skandinaviens bästa oberoende internetsidor om vin, vinländer, vinregioner, vindistrikt, vintips, vintillverkare, vinframställning, appellationer, bästa årgångar, druvor osv. Bättre att säga att NJ Wines internetsidor har allt som har med vin att göra. Det unika med dessa internetsidor är att de uppdateras dagligen och att på NJ Wines hemsida, alla sidor som tillhör till "Vinordbok och vinfakta" och alla andra sidor är det möjligt att se när någon uppgift uppdaterades senast. Dessutom det unika med dessa sidor är att varje uppgift som står på de har kontrolleras extremt noga dvs om du har läst någon uppgift på NJ Wines internetsidor behöver du inte slösa din värdefulla tid genom att kontrollera om uppgiften är korrekt.

 

Utöver om vin och vinkunskap skriver NJ Wines om världens restauranger under "Världens restauranger". Restaurangerna som NJ Wines har besökt, provat deras mat och vin samt betygsatt restaurangernas helhet (matens kvalité, matens smak, hur maten presenteras och ser ut, vinutbud, inredning, atmosfär, service och renhet).

På NJ Wines internetsidor under "Nyheter" kan du hitta resultat från de senaste stora vinprovningar under vilka har stort antal viner från något vinland provats, betygsatts och analyserats. Under "Månadens vin" och "Missa inte att prova dessa viner, viner som har fått minst 3,5 NJP av 5,0 möjliga" (NJP = Nenad Jelisic Poäng) kan du hitta viner: 1. som finns i Systembolagets sortiment (fast sortiment, tillfälligt sortiment och beställningssortiment), 2. som inte finns i Systembolagets sortiment samt 3. som har fått mer än 3,5 NJP (viner som är extremt få, under 5%). Dessutom under "Månadens vin" och "Missa inte att prova dessa viner, viner som har fått minst 3,5 NJP av 5,0 möjliga NJP" får du råd som under vilken temperatur borde dessa viner serveras och vilken mat passar bäst till dem samt allt om vinernas framställningsprocess. Under "Vinordbok och vinfakta" hittar du allt som har med vin att göra och bara viner som har fått 4,5 eller 5,0 NJP. Under "Konsten att göra ett rött vin" respektive "Konsten att göra ett vitt vin" kan du lära dig allt om framställning av röda respektive vita viner.

 

Oberoende om NJ Wines har köpt in något vin själva eller provat det på någon vinprovning eller provat det i något vinhus eller fått det hemskickat av någon vintillverkare eller vinimportör bedömer NJ Wines det lika. När vin provas och betygsatts tas inte hänsyn till vinets pris dvs hänsyn tas bara till vinets kvalitet, utvecklingspotential och befintliga tillstånd och inget annat.

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page