top of page

Månadens vin

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2016

5,0 NJP av 5,0 NJP

Februari 2021: Churchill's, Late Bottled Vintage, 2016 (195 kr; SB:s artnr 8016) portvin, Porto, Douro, Portugal, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2021-02-04 av Nenad Jelisic)

 

Det här är det bästa Late Bottled Vintage-portvin som jag har hitintills provat. Och jag har provat många. Det gäller både Churchill's Late Bottled Vintage och Late Bottled Vintage av alla andra portvintillverkare. Helt otroligt att fem årgångar i rad av ett och samma vin fick 4,0 NJP eller mer av möjliga 5,0 NJP (2012: 4,0 NJP, 2013: 4,0 NJP, 2014: 5,0 NJP, 2015: 5,0 NJP och 2016: 5,0 NJP). Sannolikhet att NJ Wines skulle ge 4,0 NJP eller mer till fem årgångar av ett och samma vin i prisklass under 200 kr är lika stor som att någon skulle vinna 500,000,000 SEK på ett lotteri. Sannolikheten är ännu mindre att ett vin skulle få 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) tre årgångar i rad. Med denna årgång bekräftar Churchill's att det tillverkar världens bästa Late Bottled Vintage-portviner. Bravo Churchill's!

En explosion av både dofter och smaker, speciellt smaker. Doften är stor, sött kryddig, komplex och fruktig. Smaken är stor, söt kryddig, fruktig, komplex och tanninrik. Tydliga dofter av söta kryddor, torkade mörka körsbär, torkat fikon, dadlar, mjölkchoklad, torkade plommon och svartpeppar. Tydliga smaker av söta kryddor, torkade plommon, romrussin, svartpeppar, torkat fikon, torkade mörka körsbär och mjölkchoklad. Eftersmaken stannar kvar i evigheter i munnen. Den är pepprig, söt, kryddig och lite bitter.

Du kan avnjuta detta sagolika portvin utan något eller med dadlar fyllda med valnötter eller med dadlar fyllda med fetost eller med kakaorik mörkchoklad (minst 70% kakao) eller med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Stilton, och Västerbotten eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt.

Vinet är en blandning av sex olika druvsorter: Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Druvorna till vinet kommer från en 50 hektar stor vingård (Quinta da Gricha) som ligger 150 till 400 meter över havet på den södra stranden av floden Douro. De äldsta vinstockarna är mer än 60 år gamla. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas och selekteras per hand och efter skörden levereras druvorna till vineriet där avstjälkas dem och sedan läggs i låga stenkaren (lagares) där trampas (krossas) dem av mekaniserade fötter. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen jäses druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan separeras vinet från druvmassan och lagras i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet.

Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta sagolika portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick Churchill's Late Bottled Vintage 2016 från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

NJ Wines

bottom of page