top of page

Månadens vin

Tenuta Tre Gemme, Montepulciano d’Abruzzo, Riserva, 2015

5,0 NJP av 5,0 NJP

April 2021: Tenuta Tre Gemme, Montepulciano d’Abruzzo, Riserva, 2015 (30 EUR vid inköp i vineriet) rött torrt vin, Abruzzo, Italien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2021-04-03 av Nenad Jelisic)

 

Under mina knappt 40 år som vinälskare och drygt 30 år som vinkännare har jag aldrig provat bättre Montepulciano d’Abruzzo-vin. Det är helt sagolikt. Bravo Tenuta Tre Gemme! Att ett vin från Montepulciano-druva kan nå sådana höjder som det här vinet är helt otroligt. Tenuta Tre Gemme Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2015 är ett stort, mycket komplext, smakrikt, fruktigt, koncentrerat och tanninrikt vin. Balans mellan fruktighet, sötma och vinsyra är helt otrolig. Vinglaset var på väg att explodera av vinets dofter och smaker under provningen. Doften kännetecknas av kakao rik mörkchoklad eller bättre att säga 100% kakao, vitpeppar, vanilj, kardemumma, torkade blå plommon, mogna mörka körsbär, tobak, nymalt mörkrostat kaffe och kanel. Smaken kännetecknas av kakao rik mörkchoklad, tobak, vitpeppar, mogna mörka körsbär, mörkrostat kaffe och söta kryddor. Tenuta Tre Gemme Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2015 kommer att utvecklas uppemot 10 år till dvs uppemot år 2031.

Ett komplext, koncentrerat, smakrikt och tanninrikt vin som detta kräver smak- och kaloririk mat som Gordon Ramsays Oxfilé Wellington serverad med svamp och madeirasås, och smörigt potatismos eller med renskavsgryta med kantareller och Karljohanssvamp serverad med färsk tagliatelle pasta eller med köttbullar i gräddsås serverade med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka. Det ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset.

Druvorna (100% Montepulciano) för vinet kommer från 40 år gamla vinstockar från vingårdar som ligger på en höjd av 365 meter över havet inom område Catignano – Pescara. Vingårdarnas jord består av kalkrik lera. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras druvmassan som består av fruktkött, druvskal, kärnor och druvjuice i femton dagar på både rostfria ståltankar och betongtankar vid en kontrollerad temperatur som aldrig överstiger 29°C. Under jäsningens/macereringens första två dagar separeras druvjuicen från druvmassan och hälls i en annan tank för att sedan hälls tillbaka i den ursprungliga tanken var resterande delen av druvmassan finns kvar (så kallad delestage). Innan druvjuicen hälls tillbaka avlägsnas en del av kärnorna från druvmassan. Sedan var tredje till fjärde dag pumpas den rinnande delen av druvmassan över den fastare delen av druvmassan (så kallad remontage) ca 10 minuter per gång. Efter jäsningen/macereringen hälls självrunnet vin i andra rostfria ståltankar och betongtankar. Den kvarvarande massan som består av fruktkött, druvskal och kärnor pressas försiktigt för att utvinna så kallad pressvin som sedan hälls i en rostfri ståltank eller en betongtank. Sedan undergår vinerna i olika tankar malolaktisk jäsning dvs jäsning som omvandlar den vassa äppelsyran i vinet till mjukare mjölksyra. Till sist blandas vinerna från de olika tankarna och det blandade vinet lagras 9 månader på 3,500 liter slavonska (kroatiska) ekfat för att efter det buteljeras och lagras i några månader till.

NJ Wines

bottom of page