top of page

Månadens vin

Radgonske Gorice, Untouched by Light, 2016

4,0 NJP av 5,0 NJP

Maj 2021: Radgonske Gorice, Untouched by Light, 2016 (100 EUR vid inköp i vineriet) vitt torrt mousserande vin, Radgona-Kapela, Štajerska, Podravje, Slovenien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2021-05-06 av Nenad Jelisic)

 

Här har vi världens mest unika mousserande vin. Unikt tack vare att både dess skörd och dess hela framställningsprocess (inklusive lagring och buteljering) har skett under mörker. För att kunna jobba under sådana arbetsförhållanden använde arbetare nattvisionsglasögon. Sist och inte minst, innan någon flaska får lämna vineriet vakuumförsluts den in en aluminium förpackning. På ett sådant sätt är flaskan i det totala mörkret tills att det är dags att öppna förpackningen och sedan flaskan. Anledningen till allt som nämndes innan var att olika forskare hävdar att ljus (både naturligt och konstgjort) har negativ påverkan på vinets hela framställningsprocess och på vinets liv på flaskan tills flaskan öppnas. Nog om det.

Hur då upplevs, doftar och smakar världens mest unika mousserande vin. Det har en underbar vinsyra bättre att säga en optimal vinsyra. Det samma gäller vinets bubblor. Med optimal vinsyra menas vinsyra som känns uppfriskande i munnen, men den bränner inte hål i magen när vinet kommer i den, som många mousserande viner gör. Med optimala bubblor menas bubblor som ger en underbar och behaglig känsla i munnen och som inte försöker gå genom näsan när man dricker vinet. Utöver att de är optimala stannar båda två, speciellt vinsyra, långt kvar i munnen och ger en känsla av friskhet, krämighet och lite bitterhet. I doften träder tydligt fram röda äpplen, citrusfrukter, gula päron, valnötter, nybakat brioche och vita blommor. I smaken känner man citron, grapefrukt, röda äpplen, mineraler och lite mogna gula kvitten och brynt smör. Om vinet hade en lite mer komplex smak, som det kunde få om det stod något längre i kontakt med jästsediment på flaskan, och samtidigt hade en lite bättre vinsyra som skulle balansera den komplexa smaken skulle det få 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng). Men Radgonske Gorice Untouched by Light 2016 har inte utan anledning fått 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng), det är ett underbart mousserande vin som NJ Wines mycket starkt rekommenderar att du provar.

Vinet kan avnjutas både som aperitif och sällskapsvin. Apropå som sällskapsvin. Tänk dig att du kommer in i rum där dina gäster sitter och väntar på någon drink, i rum med svag belysning från stearinljus, med en svart aluminium förpackning med synliga konturer av en flaska i den som ingen av dina gäster har aldrig sett tidigare. Sedan öppnar du förpackningen och tar ut en vacker svart flaska ur den, försiktigt öppnar flaskan och börjar fylla vinet till gästerna. Alla dina gäster kommer att undra vad är det som händer och vad är detta för det speciella vinet. Utöver som aperitif och sällskapsvin kommer vinet att passa riktigt bra med nykokta kräftor (kokta i dill och öl kryddat vatten) och nybakad brioche med riktigt bra smör på det eller med nykokt hummer som efter kokningen delas i halvor och penslas med brynt smör och mycket finhackad dill eller med smörstekt torskfilé med vitvinssås och små färska potatisar kokta med dill eller med Toast Skagen. Vinet är i perfekt tillstånd nu och kommer inte att vinna på en lagring länge än 5 år from nu (2026). Det ska drickas vid 8°C, om möjligt, från riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

Vinet är ett 100% Chardonnay-vin eller ett Blanc de Blancs-vin, som det kallas inom den mousserande vin världen. Vinstockar är 32 år gamla. Jordmånen på vilken vinstockar för vinet växer består av märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat) och kalksten grus. Druvorna till vinet handskördas och noga selekteras. Selekteringen sker innan skörden eftersom den själva skörden sker under mörker. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i en pressmaskin. När pressningen är färdig hälls musten på rostfria ståltankar där jäsningen med den naturliga jästen från vingården, under en kontrollerad temperatur mellan 15 och 20 grader, påbörjas. Vinet går inte genom den malolaktiska jäsningen. När jäsningen är färdig tappas vinet om, får en tillsats av lite socker och jäst, och buteljeras. I flaskan påbörjas en ny jäsning (den andra jäsningen) som skapar kolsyra. När vinet har jäst färdigt lämnas det i kontakt med sitt jästsediment i 36 månader (som årgångschampagner i Frankrike). När lagringen är avslutad placeras flaskorna med halsen neråt i träställningar under en lutning av 45 grader och sedan lutas flaskorna stegvis till en lutning av 90 grader. Sedan börjar flaskorna vridas (remuage). Denna process tar knappt 60 dagar och utförs manuellt, och genom den samlas jästsediment i flaskhalsen. Sedan fryses jästsedimentet i flaskhalsen och direkt efter placeras flaskorna med halsen uppåt, kronkorken tas bort och trycket i flaskan skjuter ut det frusna jästsedimentet (dégorgement). Nu fylls 6,9 g/l specialvin (dosage) på, och vinet är klar att korkas och säljas. Bara 2,000 flaskor tillverkades av detta underbara vin och denna årgång är vinets första.

NJ Wines

bottom of page