top of page

Månadens vin

Edi Simcic, Rebula, 2016

4,0 NJP av 5,0 NJP

Juni 2021: Edi Simcic, Rebula, 2016 (24 EUR vid inköp i vineriet) vitt torrt vin, Goriska Brda, Primorje, Slovenien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2021-06-07 av Nenad Jelisic)

 

Detta Rebula-vin, som provades först i vineriet 2019 och fick 4,0 NJP av 5,0 NJP, och sedan provades hemma hos NJ Wines 2021 och igen fick 4,0 NJP av 5,0 NJP, är för NJ Wines världens bästa Rebula-vin. Det verkar att NJ Wines inte kan få nog av de strålande vita vinerna gjorda av vinhuset Edi Simcic. Vinerna gjorda av Chardonnay, Rebula och Sauvignon Blanc, och om dem kunde du läsa på NJ Wines internetsida och NJ Wines Facebooksida i tidigare artiklar. NJ Wines hävdar att om du vill köpa vita viner av liknande väldigt höga kvalité som Edi Simcics vita viner, vinerna gjorda av Chardonnay, Rebula eller Sauvignon Blanc, kommer du att bli tvingad att öppna din plånbok avsevärt mer, speciellt när Chardonnay-vinerna är i frågan. Sist men inte minst, om du vill köpa dessa viner köp dem nu eftersom efterfrågan stiger konstant och antal av tillverkade flaskor kommer inte att bli högre.

Vinet fick ”bara” 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng), men NJ Wines är övertygad att två av världens bästa Rebula-vintillverkare (Aleks och hans pappa Edi) kommer snart att göra ett ännu bättre Rebula-vin. Och NJ Wines är 100% säker att ett 4,5 NJP eller 5,0 NJP Rebula-vin kommer mycket snart från vinhuset. Detta antagande är baserat på vinhusets filosofi att naturen (druvor och terroir) får ”prata” i dess viner. Som Aleks och hans pappa Edi säger ”Naturen själv talar till den som kan höra den”. Och att de nu mellan 27 och 47 gamla vinstockarna som används för detta vins framställning kommer att bli ännu äldre och genom det ännu bättre. Här måste NJ Wines tilläga att över 98% av världens producerade Rebula-viner (majoriteten av dessa är producerade i Italien i Slovenien) saknar bra fruktighet, bra koncentration och en välbalanserad vinsyra. Edi Simcic Rebula 2016 har alla tre komponenter. Det lilla som detta underbara vin saknar för att få 5,0 NJP av 5,0 NJP är lite bättre koncentration och fruktighet, allt annat finns redan i det.

Vinet har en underbar doft av gröna kvitten, gröna äpplen, citrusfrukter, söta kryddor och vita blommor. Frisk och bitter smak av citrusfrukter, gröna äpplen, gula kvitten och mineraler. Det kommer att utvecklas i minst 10 år till dvs till minst 2031.

Edi Simcic Rebula 2016 kan avnjutas både som aperitif-vin och sällskapsvin. Det kommer att passa riktigt bra med grillad torsk- eller marulkfilé, som penslas under grillningen med jungfruolivolja, med smörigt potatismos och vitvinssås eller med den engelska klassiska fisk och chips med remouladsås eller med den franska legendariska Bouillabaisse. Njut av detta underbara vin vid 8 till 10°C från glas som Difference Crisp från Orrefors eller Wine Wings Sauvignon Blanc från Riedel eller Esprit från Peugeot eller Atelier från Luigi Bormioli.

Druvorna till vinet kommer från vingårdarna Fojana och Kozana, som båda ligger på en höjd av ca 150 meter över havet i appellationen Goriska Brda. Druvorna handskördas och noga selekteras både i fält och vid inkomst till vineriet. När druvorna handskördades för vinet var vinstockarna mellan 22 och 42 gamla. Jordmånen på vilken druvorna växer består av märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat). Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i en pressmaskin där den macereras i ca 2 timmar under en icke reglerad temperatur. När pressningen är färdig hälls musten på 90% använda (30% ett år gamla, 30% två år gamla och 30% tre år gamla) respektive 10% nya 225 liter (barrique) och 500 liter ekfat från Frankrike där den jäses under en kontrollerad temperatur mellan 22 och 24 grader under ca 25 dagar. Efter jäsningen lagras vinet på samma ekfat som den har jästs på ca 11 månader. Efter lagringen filtreras vinet lätt och sedan buteljeras och lagras i ca 6 månader till. Bara cirka 4,000 0,75 litres flaskor och 150 1,5 litres tillverkas per år.

NJ Wines

bottom of page