top of page

Månadens vin

Vino Kupljen, Passion, 2017

4,5 NJP av 5,0 NJP

Oktober 2021: Vino Kupljen, Passion, 2017 (29 EUR vid inköp i vineriet) rött torrt vin, Mihailovici, Jeruzalem, Stajerska, Slovenien, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2021-10-07 av Nenad Jelisic)

 

Wow vilket vin! Det är, som namnet säger, definitivt gjort med passion. Passion 2017 är det är bästa Pinot Noir-vinet som NJ Wines har hitintills provat i år. Det är komplext, smakrikt, stort och har en riktig bra tanninstruktur. I doften finner man violer, kardemumma, vanilj, mogna plommon, mogna mörka körsbär och mogna jordgubbar. I smaken finner man mörka körsbär, svart peppar, kakaorik mörkchoklad, jordgubbar, plommon och söta kryddor. Eftersmaken är jättelång och har underbara toner av kakao och svart peppar. Vinets strålande tanninstruktur i kombination med vinets koncentration, fruktighet och vinsyra bådar gott för vinets utvecklingspotential, minst 10 år dvs till minst år 2031. Det lilla som vinet saknar för att få 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) är lite högre koncentration och lite bättre fruktighet.

Vino Kupljen Passion 2017 är skapat för att drickas med mat som långsamt kokt fasangryta med rotfrukter och lite madeira eller med smörstekt ankbröst med rotselleripuré och sås gjord av crèmefräsch och det som har stannat kvar i stekpanna efter stekningen eller med perfekt grillade lammkotletter, ej överstekta dvs lite blodiga, med potatisgratäng och rött vinsås. Det ska serveras vid 16°C i Bourgogne-glas, om möjligt, från Spiegelau Salute Burgundy, Orrefors Difference Mature eller Riedel Vitis Pinot Noir. Ett annat alternativ är att servera det vid 14°C (när rumstemperatur är över 23°C eller utomhustemperatur är över 25°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset.

Druvorna till vinet kommer från vingården Mihailovici. Vinstockarna är 27 år gamla. Jordmånen på vilken druvorna växer består av märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat) och sandsten. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingård och vineri och försiktig avstjälkning, jäses/macereras druvmassan som består av druvor och druvjuice på rostfria ståltankar. Jäsningen/macereringen görs på följande sätt: 1. kallmacerering vid en temperatur mellan 10 och 12°C i 7 dagar, 2. naturlig jäsning under en kontrollerad temperatur inte högre än 25°C i mellan 14 och 21 dagar och 3. kallmacerering vid en kontrollerad temperatur av 10°C i 28 dagar. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till franska 225 liters ekfat (barrique), 30 till 35 % nya, där det genomgår malolaktisk jäsning och lagras i mellan 24 och 36 månader. Slutligen buteljeras vinet och sedan lagras det mellan 1 och 2 månader på flaskan innan den släps på marknaden. Vinet filtreras inte.

NJ Wines

bottom of page