top of page

Månadens vin

Charles Heidsieck, Brut, Réserve, NV

4,0 NJP av 5,0 NJP

November 2021: Charles Heidsieck, Brut, Réserve, NV (469 kr; SB:s artnr 77522) vitt torrt blandat mousserande vin, Reims, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2021-11-05 av Nenad Jelisic)

 

NJ Wines valde denna champagne som årets bästa champagne 2014 och 2015 och nu hävdar NJ Wines att just nu är denna champagne världens mest prisvärda champagne, och den har varit ganska länge det. 2020 valde NJ Wines den som ett av Årets 10 bästa viner. Detta säger en hel del om denna underbara champagne.

Charles Heidsieck Brut Réserve är en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Att Charles Heidsieck Brut Réserve har en så hög kvalitet kan förklaras genom att hela 40% av reserve vin (de äldsta av dem 20 år gamla) används för den, som är unikt för champagne i denna prisklass. Så mycket NJ Wines vet är det bara Krug Grand Cuvée, som kostar tre gånger mer, som använder ungefär samma mängd av reserve vin (30 till 50%).

75% av jordmånen i Champagne består av kalkrik jord (krita, märgel och kalksten). Denna typ av jordmån ger god dränering och förklarar också varför vissa Champagne viner har en distinkt mineral smak. Två olika kritor förekommer: Belimnitkrita och Micrasterkrita, där Belimnitkrita, som dominerar i de flesta Grand Cru-byar, har mer kalk och tack vara det ger druvorna högre vinsyra. Krita fungerar som en naturlig reservoar (håller 300 till 400 liter vatten per kubikmeter), vilket ger vinstockarna tillräckligt med vatten även i de torraste somrarna. Ansträngning, som krävs från vinstockarna för att utnyttja detta vatten sätter vinstockarna under en lagom vattenstress under växtsäsongen, hjälper till att druvorna uppnår den känsliga balansen mellan mognad, syra och smak. I Reims (Saint-Thierry, Vallée de l'Ardre och Montagne Ouest), kritrika jordar ger vika för områden som har en större andel av märgel, lera och sand.

Här pratar vi om en riktig komplex och sofistikerad champagne som borde drickas till alla stora firande (nyårsafton, bröllop, födelsedagar osv) eller till när man vill belöna sig själv och sin käraste efter en tung arbetsvecka eller till när man vill bara njuta av livet. Charles Heidsieck Brut Réserve har en komplex och riklig smak av rostat bröd, rostade nötter och mogen frukt (gula äpplen och gula päron). Till denna rikliga och komplexa smak tillkommer friska toner av citrus, bra mineralitet och en riktig lång eftersmak.

 

Den passar väldigt väl som aperitif eller till smörstekta (lagom) tandoori kryddade, och i några sekunder med lite champagne kokta, pilgrimsmusslor. Självklart att denna strålande champagne passar också alldeles utmärkt till grillad lax med vitvinssås och små kokta potatis eller till en klassisk räkmacka. Vinet är i perfekt tillstånd nu och kommer inte att vinna på lagring. Den ska drickas vid 8°C, om möjligt, i riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

NJ Wines

bottom of page