top of page

Månadens vin

Château Léoville Poyferré, 2012

4,0 NJP av 5,0 NJP

Januari 2022: Château Léoville Poyferré, 2012 (975 kr; SB:s artnr 93869), rött torrt blandat vin, Saint-Julien, Haut-Médoc, Médoc, Bordeaux, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2022-01-10 av Nenad Jelisic)

 

Château Léoville Poyferré tillhör till ett av de fjorton vinslotten (chateaux) som klassades som Deuxièmes Crus, den näst högsta franska vinklassen, enligt den legendariska 1855 Års Klassificeringen. När NJ Wines provade Château Léoville Poyferré 2012 i september 2016 fick det 3,5 NJP. När NJ Wines provade det drygt fem år efter, i december 2021, fick det 4,0 NJP. Detta säger en hel del om detta underbara vin och dess utvecklingspotential. Balans mellan vinets tanninstruktur, koncentration, fruktighet och vinsyra är utomordentligt bra. Allt detta säger att Château Léoville Poyferré 2012 har en riktigt bra utvecklingspotential och att det kommer att utvecklas i minst tio år till dvs till minst år 2032. I början var vinets doft fylld av björnbär och cassis för att sedan börja fyllas med blå plommon, svartvinbär och mörka körsbär. I början var vinets smak fylld av cassis och björnbär för att sedan börja fyllas med mörka körsbär, svartvinbär, kaffe, vanilj och blå plommon. Château Léoville Poyferré, 2012 består av 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot och 6% Petit Verdot.

Vinet, som det här, med sådan doft- och smakrikedom kommer att passa riktigt bra med rödvinsmarinerade, timjan och Vegeta (kroatiskt kryddblandning) kryddade, lammkotletter med ugnsstekta, timjan och Vegeta kryddade, finskivade potatisar i olivolja, eller med Pasta Carbonara, gjord av färskpasta, eller med Lasagne, gjord av färska lasagneplattor, eller med Pizza Capricciosa eller med nybakade baguetter fyllda med smör och vitlök med lufttorkad skinka (Jamon Iberico, Jamon Serrano, Prosciutto Crudo eller Prosciutto di Parma) eller med Camembert ost eller med (svenska) köttbullar med gräddsås och smörigt potatismos, utan någon bärfrukt sylt. Det ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset.

Druvorna till vinet kommer från en 80 hektar stor vingård. Vinstockarna är i genomsnitt 38 år gamla. Jordmånen på vilken druvorna till detta vin växer består av grus och sandig lera. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingård och vineri, avstjälkning och krossning, macereras/jäses druvmassan som består av krossade druvor och druvjuice på rostfria ståltankar. Macereringen/jäsningen görs på följande sätt: 1. kallmacerering vid en temperatur mellan 10 och 12°C och under en tid mellan 6 och 8 dagar och 2. jäsning/macereringen vid en temperatur mellan 28 och 30°C i 12 dagar. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till franska 225 liter ekfat (barrique), 75 % nya, där det genomgår malolaktisk jäsning och lagras i flera månader. Slutligen buteljeras vinet och sedan lagras det ytterligare mellan 1 och 2 månader innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page