top of page

Månadens vin

Col d'Orcia, Brunello di Montalcino, 2016

3,5 NJP av 5,0 NJP

Februari 2022: Col d'Orcia, Brunello di Montalcino, 2016 (289 kr; SB:s artnr 12357), rött torrt vin, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2022-02-13 av Nenad Jelisic)

 

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2016 är ett riktigt bra vin som kommer från appellationen Brunello di Montalcino och som verkligen vinner på en två timmars lång luftning (dekantering). Det är stramt och nyanserat, har en väldigt bra tanninstruktur, underbar doftrikedom samt en mycket lång, torr och kryddig eftersmak. Doft: tobak, svart te, kakao, vanilj, torkade örter, kanel och torkade mörka körsbär. Smak: mörk choklad, tobak, söta kryddor, korinter och torkade mörka körsbär. Om du vill ha ett vin som kommer utvecklas i minst 7 år i din vinkällare eller i ditt vinlagringsskåp här har du det. Inom några år kommer det att nå till 4,0 NJP, eller till och med 4,5 NJP. Eftersom det har allt som ett vin behöver för att nå till sådana höjder.

Ett som vin som detta kräver kaloririk och smakrik mat som Biff Wellington med potatismos och rött vinsås, grillad entrecote eller fläskkotletter eller lammkotletter med en krämig potatisgratäng och rött vinsås eller pasta Carbonara med färska tagliatelle eller med kebabrulle (bara med kött, och mild 50% och stark 50% sås). Det ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset.

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2016 är gjort av 100% Sangiovese (i Brunello di Montalcino kallas Sangiovese Sangiovese Grosso eller Brunello). Vingårdarna sträcker sig över 100 hektar på cirka 450 meter över havet. Jordmånen på vilken druvorna till detta vin växer består av glimmerskiffer (galestro), sandig lerig kalksten (alberese), grus samt sandig lera. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdar och vineri, avstjälkning och krossning, macereras/jäses druvmassan, som består av krossade druvor och druvjuice, under en kontrollerad temperatur på rostfria ståltankar. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till stora kroatiska (slavonska) ekfat och franska ekfat. Storleken på faten och tiden för lagringen varierar beroende på vinernas egenskaper (fruktighet, vinsyra och tanninstruktur). För vissa viner kan lagringen ta så lång tid som 4 år. Slutligen buteljeras vinet och sedan lagras det under en kontrollerad temperatur i minst 1 år innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page