top of page

Månadens vin

Real Tesoro, Eminencia, Pedro Ximénez, NV

4,0 NJP av 5,0 NJP

Mars 2022: Real Tesoro, Eminencia, Pedro Ximénez, NV (199 kr; SB:s artnr 76182), söt sherry, Jerez-Xérès-Sherry, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2022-03-19 av Nenad Jelisic)

 

Wow! Vilken komplex, fyllig, koncentrerad, fruktig och smakrik druvnektar. Så här ska en söt sherry vara. Russin, torkade fikon, torkade aprikoser, dadlar, mörk choklad, brunt socker, valnötter, kanel och rostade mandlar kännetecknar denna underbara söta sherry.

Real Tesoro Eminencia Pedro Ximénez NV består av 100% Pedro Ximénez-druvor. Den framställs av sent skördade druvor dvs druvorna som har skördats när dem hade uppnått sin maximala sockerhalt. Med hänsyn taget till att sommar är mycket varma och torra i Jerez-Xérès-Sherry vinregionen är risken för att druvorna ska förstöras på grund av regn innan skörden minimal. Efter skörden torkars de övermogna druvorna på halmmattor i solen. Syftet med torkningen är att reducera deras vattenmängd, koncentrera deras sockerinnehåll samt att förhöja deras doft- och smakrikedom. Efter torkningen avstjälkas och pressas de torkade druvorna försiktigt och den pressade mycket söta musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig. Sedan förstärkts den färdigt jästa sherryn med en alkoholstyrka på 11-12% till 17% med stark vinsprit och sedan genomgår den en 12 månader lång solera-process på amerikanska ekfat.

Real Tesoro Eminencia Pedro Ximénez NV borde serveras vid 10°C med en kakaorik mörk chokladkaka (så lite sött som möjligt) eller med en kakaorik mörk choklad som Marabou Premium 70% Cocoa Orange eller Lindt Excellence 78% eller med en mörk chokladtryffel eller som dessert för sig. När du njuter av Real Tesoro Pedro Ximénez NV håll glaset i hand och känn hur den växer i komplexitet i glaset medan temperaturen stiger. Jag tycker att denna sherry kan användas som medicine mot höstens och vinterns mörker. Och den kommer att passa lika bra om du dricker den utomhus under sommarens svala kvällar. Om du kan drick Real Tesoro Eminencia Pedro Ximénez NV från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir glas.

Jerez-Xérès-Sherry jordmån, det finns tre typer av jordmån: den första typen, som är nästan vit och kallas albariza, består till 50% av kalk och resten av lera, kalksten och sand, den andra typen, som är mörk brun och kallas barros, består till 10% av kalk och resten domineras av lera samt den tredje typen, som är gulaktig och kallas arenas, består till 10% av kalk och resten domineras av sand. Albariza passar bäst för odling av Palomino druvor och enligt lag måste 40% av druvorna som används för framställning av sherry komma från den. På barros och arenas odlas mest Pedro Ximénez and Moscatel.

NJ Wines

bottom of page