top of page

Månadens vin

Les Hauts de Granget, 2016

3,5 NJP av 5,0 NJP

Maj 2022: Les Hauts de Granget, 2016 (189 kr; SB:s artnr 3814), rött torrt blandat vin, Saint-Émilion, Libournais, Bordeaux, Frankrike, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2022-05-17 av Nenad Jelisic)

 

NJ Wines brukar inte skriva om vinernas prisvärdhet, men i fall med detta vin måste vi. Att få ett sådant bra vin från Saint-Émilion Grand Cru för 189 SEK är helt otroligt. Bravo Systembolaget, Wine Affair Scandinavia och Union de Producteurs de Saint-Emilion! Det är stramt och nyanserat. I vinets doft finner man rostade ekfat, svartvinbär, kakao, kaffe, blå plommon, vitpeppar, tobak, ceder och torkade örter. I vinets smak finner man något bittra mörka körsbär, mörk choklad, kaffe, svartvinbär, tobak, ceder, blå plommon och torkade frukter. Dess eftersmak är lång och stram, och kännetecknas av något bittra mörka körsbär, mörk choklad och tobak. Les Hauts de Granget 2016 har en riktigt bra tanninstruktur som i kombination med en bra vinsyra och en bra fruktighet bådar gott för vinets lagringspotential; minst 5 år dvs till minst år 2027. Det består av 83% Merlot, 11% Cabernet Franc och 6% Cabernet Sauvignon.

Ett vin som är både stramt och nyanserat som det här kommer att passa riktigt bra med rådjursstek med krämig kantarell sås, svartvinbärsgelé och hasselbackspotatis eller med Boeuf bourguignon med smörigt potatismos eller med rödvinsmarinerade, och timjan och Vegeta (kroatisk kryddblandning) kryddade lammkotletter med ugnsstekta, timjan och Vegeta kryddade, fint skivade potatisar i olivolja eller med nybakade baguetter fyllda med smör och vitlök med lufttorkad skinka (Jamon Iberico, Jamon Serrano, Prosciutto Crudo eller Prosciutto di Parma) eller med (svenska) köttbullar med gräddsås och smörigt potatismos, utan någon bärfrukt sylt. Det ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset. Les Hauts de Granget 2016 vinner på om det dekanteras i en till två timmar innan det börjar drickas.

Druvorna till vinet kommer från många olika vingårdar som tillhör Union de Producteurs de Saint-Émilion i Saint-Émilion (över 700 hektar) och därför är inte det möjligt att skriva om vinstockarnas genomsnittliga ålder och det skulle inte vara rättvis att göra det heller. Däremot när det gäller jordmån på vilken druvorna till detta vin växer kan man säga att den består av lera och grus blandad med sand på kalksten. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingård och vineri, avstjälkning och krossning, macereras/jäses druvmassan som består av krossade druvor och druvjuice på rostfria ståltankar. Macereringen/jäsningen görs på följande sätt: 1. kallmacerering vid en temperatur mellan 10 och 12°C och under en tid mellan 6 och 8 dagar och 2. jäsning/macereringen vid en temperatur mellan 28 och 30°C i 12 dagar. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till franska 225 liter ekfat (barrique), 75 % nya, där det genomgår malolaktisk jäsning och lagras i flera månader. Slutligen buteljeras vinet och sedan lagras det ytterligare mellan 1 och 2 månader innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page