top of page

Månadens vin

Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, 2010

4,5 NJP av 5,0 NJP

November 2022: Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, 2010, rött torrt blandat vin, Pauillac, Haut-Médoc, Médoc, Bordeaux, Frankrike, 4,5 NJP av 5,0 NJP (96 poäng av 100 poäng) (2022-11-30 av Robert Jonasson och Nenad Jelisic)

 

Årets bästa vin för det här året kommer från Bordeaux och Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande i Paulliac. Årgång 2010 är den bästa årgången av Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande som Wines We Love har hitintills provat, och det är extra roligt att årgången har utvecklats till ett Bordeauxvin av absolut högsta klass. Vinet har en makalöst komplex doft med öppen mörk, fyllig frukt som plommon, svartvinbär och mörka mogna körsbär. Lägg därtill nyrostat kaffe, och ceder- och tobaktoner. Smaken är nyanserad, men samtidigt fyllig, med mogen mörk frukt, kaffe och ceder. De röstade ekfatstonerna har integrerats mycket väl och tanninstruktur är härligt silkig. Eftersmaken är oändligt lång. Även om vinet är 12 år gammalt så finns det både frukt, syra och tanniner för att det kan lagras ytterligare 5-10 år. Det finns dock ingen större anledning att vänta då det är så fantastiskt gott redan nu.

Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 2010 är en perfekt matkompanjon. Njut av det till grillad entrecôte, hemslagen bearnaisesås och friterade pommes eller varför inte med lammstek med örtig rödvinssås och potatisgratäng. Andra ljuvliga matkombinationer till vinet är rödvinsbrässerad oxkind med tryffelpotatispuré och rådjursstek med krämig kantarellsås, svartvinbärsgelé och hasselbackspotatis. För att få optimala förutsättningar att njuta av detta vin bör det serveras vid 18-19°C i Bordeaux-glas av bättre kvalitet. Om möjligt i glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Vinet vinner på att dekanteras en till två timmar innan servering.

Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, eller Pichon Comtesse som det ofta kallas, är granne med Château Latour vilket borde borga för goda förutsättningar att producera viner av hög kvalitet. Sedan år 2010 arbetar Pichon Comtesse enligt biodynamiska metoder i vingårdarna. Egendomen har 102 hektar vingårdar fördelade över 100 olika vingårdsplotter. Jordmånen i vingårdarna är väldränerade och utgörs främst av grus med underliggande lera. Druvblandning i årgång 2010 består av 66% Cabernet Sauvignon, 24% Merlot, 7% Cabernet Franc och 3% Petit Verdot. Druvorna för vinet skördas för hand, vingårdsplott för vingårdsplott, vid optimal mognad. Efter mycket noggrann selektering i både vingård och vineri vinifieras varje vingårdsplott separat. Efter avstjälkning och krossning, macereras/jäses druvmassan som består av krossade druvor och druvjuice på rostfria ståltankar. Till huvudvinet från Pichon Comtesse blindprovas viner från 70 av vingårdsplotterna. Endast de som bedöms som bästa får följa i den slutliga blandningen av vinet. Vinet lagras i 18 månader på 225 liter franska ekfat (barrique) av vilka 60% är nya. Slutligen buteljeras vinet och lagras därefter ytterligare mellan 1 och 2 månader innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page