top of page

Månadens vin

Los Patricios, Chardonnay, 2017

4,0 NJP av 5,0 NJP

December 2022: Los Patricios, Chardonnay, 2017 (249 kr; SB:s artnr 94445) vitt torrt vin, Valle del Itata, Région del Sur, Chile, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2022-12-28 av Nenad Jelisic)

 

Om jag skulle blindtesta detta underbara Chardonnay-vin skulle jag med en stor sannolikhet säga att det kommer från appellationen Meursault i Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike. Vinet är utan tvekan det bästa Chardonnay-vinet som jag har hitintills provat från Chile. Doften är stor, komplex och fylligt. I den finner man brynt smör, röda äpplen, valnötter, kardemumma och nybakat brioche. Smaken är stor, komplex, fyllig och frisk. I den finner man brynt smör, nybakat brioche, citrusfrukter, kardemumma och röda äpplen. Eftersmaken är jättelång och smörig.

Los Patricios Chardonnay 2017 kan lagras uppemot 5 år dvs uppemot år 2027. Det ska avnjutas vid 6 till 8°C som ett aperitifs- eller sällskapsvin från stora Bourgogneglas, om möjligt, från Orrefors, Spiegelau eller Riedel. Eller med smörstekta laxfiléer, eller grillade torskfiléer penslade med smakrik jungfru olivolja, med smörigt potatismos, grillad rödpaprika och vitvinssås eller med ugnstekt majskyckling fylld med rökt bacon med grillade zucchini, grillad röd paprika, ugnstekta tunna potatisskivor i jungfru olivolja och bearnaisesås eller nybakade brioche fyllda med Philadelphia-soft ost och tunna skivor av kallrök lax.

Druvorna som användes för detta vin framställning kommer från vinstockarna som planterades 1992. Jordmånen på vilken vinstockarna för detta vin växer består av alluvial och vulkanisk jord samt sand och lera. Jordmånen som denna är mineralrik och har väldigt bra dräneringsegenskaper, som gör att vinstockarna måste gå väldigt djup för att hitta vatten.

Druvorna till vinet handskördas och noga selekteras i både vingården och vid inkomst till vineriet. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i en pressmaskin. När pressningen är färdig hälls den utvinna musten på rostfria ståltankar där den jäses under en kontrollerad temperatur mellan 22 och 24 grader. Den jäsande musten tappas därefter om till franska ekfat för fortsatt jäsning, malolaktisk jäsning och slutligen lagring. Efter lagringen buteljeras vinet och lagras i några veckor till innan det släpps på marknaden. Bara 5,900 flaskor producerades av denna årgång.

NJ Wines

bottom of page