top of page

Månadens vin

Fontanabianca, Barbaresco, Serraboella, 2019

4,0 NJP av 5,0 NJP

Mars 2023: Fontanabianca, Barbaresco, Serraboella, 2019 (371 kr; SB:s artnr 58466) rött torrt vin, Piemonte, Italien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2023-03-26 av Robert Jonasson och Nenad Jelisic)

 

Ni vet känslan när man äntligen hittar det man sökt efter en längre tid. Just den känslan infann sig när jag provade producenten Fontanabiancas vin Barbaresco Serraboella 2019. Under de senaste månaderna har jag (Robert Jonasson) varit på flera provningar med fokus på italienska viner och provat uppskattningsvis 50-60 viner gjorda på druvan Nebbiolo från Piemonte. Det mesta har varit viner från de högt ansedda vinappellationerna Barolo och Barbaresco. Många av dessa viner är goda och välgjorda men i allt för många fall saknar vinerna frukt, andra är för mycket ekfatslagrade eller helt enkelt saknar det lilla extra som gör att vinet sticker ut från mängden. När man då får ett vin som Fontanabianca Barbaresco Serraboella 2019 i glaset och alla bitarna faller på plats så infinner sig härlig känsla av upprymdhet och glädje. Alla halvdana viner man provar för att hitta pärlan är helt plötsligt glömda.

Fontanabianca Barbaresco Serraboella 2019 är ett förtjusande vin trots sin ungdom. I doften hittar man strålande elegant frukt med nypon, körsbär, viol, lite lakrits och en kryddighet. Även i smaken är ledorden elegant röd frukt. Lägg till sandiga, lena tanniner, hög syra och lång eftersmak i en harmonisk och välbalanserad kompott. Det är underbart att dricka nu, speciellt om det luftas en stund, men kan utan problem lagras i 5-10 år. Servera gärna denna Barbaresco vid en temperatur av 16-18⁰C i glas med stor kupa, typ Bourgogne-glas, för att få maximal doft och smak upplevelse. Förslag på bra maträtter att äta till detta vin är en krämig svamprisotto toppad med generöst riven parmesanost, en enkel, med lyxig, pasta med vit tryffel eller varför inte älgstek, med rotsaksgratäng och kantarellsås.

Fontanabianca Barbaresco Serraboella 2019 är gjort av 100% Nebbiolo-druvor från vingården Serraboella i Nieve, Barbaresco. Jordmånen i Serraboella består av lera och kalksten. Hos producenten Fontanabianca är kvalitet i fokus och filosofin är att ett kvalitetsvin ska spegla druvornas växtplats i doft och smak. Därför utför Fontanabianca allt vingårdsarbete manuellt och med så lite kemikalier som möjligt. Druvorna handskördas och sorteras noggrant. Jäsning sker i temperaturkontrollerade ståltankar i 30 dagar. Vinet får mogna i 15 månader på stora ekfat, 2 månader på betongtankar och sedan i ytterligare 8 månader på flaska innan det släppts på marknaden.

NJ Wines

bottom of page