top of page

Månadens vin

Cuvée Sextant, Les Celliers d'Orfée, 2020

4,0 NJP av 5,0 NJP

Juni 2023: Cuvée Sextant, Les Celliers d'Orfée, 2020 (198 kr; SB:s artnr 95538) rött torrt blandat vin, Corbières, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2023-06-11 av Robert Jonasson, Wines We Love, och Nenad Jelisic)

 

Månadens vin för juni 2023 tar oss till de södra delarna av Frankrike och en vinregion som går från klarhet till klarhet; nämligen Languedoc-Roussillon. Vinet i fråga har det, för oss svenskar, något ekivoka namnet Cuvée Sextant och produceras av kooperativet Les Celliers d’Orfée. Vinet produceras på druvor som kommer från appellationen Corbières som ligger nära den spanska gränsen utmed Medelhavets kust. Corbières är känt för att mestadels producera kraftfulla, fylliga röda viner. Cuvée Sextant är inget undantag. Vinet har en tät mörkblå färg vilket redan vid det första synintrycket ger en föraning om vad som väntar i doft och smak. I doften är vinet stort, fylligt och komplext med öppen mörk frukt i form av plommon och mörka körsbär. Lägg där till örtkryddor, mörk choklad, rostade fattoner och en sval bris av finska tjärtabletter. Finska tjärtabletter i ett vin kanske låter negativt men inte i detta fall då det bidrar till vinets komplexitet. Smaken är ung, fyllig, kraftfull och den mörka frukten och de rostade fattonerna återfinns även här. Tanninstrukturen är sammetslen och avslutet är långt. Ett välbalanserat vin som är mycket lätt att gilla.

Det här vinet har en härlig drickbarhet som verkligen längtar efter en lammrostbiff med potatisgratäng och rödvinssås. Eller varför inte servera det till grillad flankstek med örtsmör och rostad potatis. Servera vinet vid 16 till 18°C i glas med stor kupa, till exempel Riedels Bordeaux-glas eller Syrah-glas eller liknande. Vinet är väldigt gott att dricka nu men kan lagras 2 till 3 år för den som vill.

Cuvée Sextant 2020 har, enligt Systembolaget, producerats på en blandning av 50% Syrah och 50% Carignan. Enligt producentens hemsida så är blandningen 70% Syrah och 30% Carignan. I det här fallet, och alla andra liknande fall, väljer jag att lita på producentens uppgifter. Vinodlingarna som druvorna kommer ifrån uppgår till hela 100 hektar och vinrankornas medelålder är ca 8 år. Vinrankorna växer huvudsakligen i kalkrik jordmån. Druvorna jäses som hela druvklasar och genomgår maceration carbonique, kolsyrejäsning, under 15 till 21 dagar. Efter vinifiering lagras vinet 12 månader på 225 liters franska ekfat, så kallade barrique, innan det tappas på flaska.

NJ Wines

bottom of page