top of page

Månadens vin

Sotirio, Podernuovo a Palazzone, 2017

4,5 NJP av 5,0 NJP

December 2023: Sotirio, Podernuovo a Palazzone, 2017 (649 kr; SB:s artnr 57068) rött torrt vin, Toscana, Italien, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2023-12-02 av Nenad Jelisic)

 

Att det här vinet valdes som det Bästa Vinet av ca 400 viner som fanns att prova på den italienska vindagen 2023, att det valdes som Månadens Vin December 2023 samt att det valdes att bli ett av 10 Bästa Viner 2023 säger en hel del om detta underbara vin. Sotirio Podernuovo a Palazzone 2017 är ett stramt och nyanserat vin. Stramt tack vare sin underbara tanninstruktur och nyanserat tack vare sin underbara balans mellan sina tanniner, fruktighet och vinsyra. I doften träder tydligt fram torkade frukter, som mörka körsbär och plommon, söta kryddor, som lagerblad, kardemumma och vanilj, kakao och söt tobak. I smaken träder tydligt fram mogna mörka körsbär, söta kryddor, kaffe, söt tobak och mörk choklad. Vinet har en väldig bra tanninstruktur och vinsyra. Dessa två i kombination med bra fruktighet och underbara balans mellan dessa tre ger en riktig bra lagringspotential av minst 15 år dvs till minst år 2038. Vinet är riktigt bra redan nu, men det kommer att bli ännu bättre inom några år.

Ett sådant vin som det här med en underbar tanninstruktur och vinsyra kommer att passa riktigt bra med grillad ankbröst med portvin- och körsbärssås och potatisstomp (grovt mosad potatis med grönsaker och grädde) eller med pasta carbonara eller med grillad oxfilé / entrecôte med café de Parissås och potatisgratäng eller med renskavgryta med smörigt potatismos eller med grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, röd lök, och tomater samt bearnaisesås eller med hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Sotirio Podernuovo a Palazzone 2017 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 22°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset. Vinet vinner på en timme dekantering, men det kan också drickas utan dekantering. Om vinet är så underbart när vinstockarna var ”bara” 10 år gamla kan man tänka sig vad det kommer att hända inom några år till.

Sotirio Podernuovo a Palazzone 2017 består av 100% Sangiovese. Druvorna för vinet kommer från en fyra hektar stor vingård i Toscana. Jordmånen består av lera med kalkstensremsor. Druvorna plockas för hand. Avkastningen ligger på låga 40 hektoliter per hektar. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdarna och vineriet mjuk pressas druvklasarna. En del av druvorna hålls intakta för att kunna utföra en partiell kolhaltig maceration med syftet att framhäva Sangioveses doft och smak. Druvmassan, som består av krossade och icke krossade druvor samt druvjuice, macereras och jäses 20 till 35 dagar på öppna trätankar med två överpumpningar (remontage) per dag. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till 1,000 liter stora ekfat där det genomgår malolaktisk jäsning och efter den malolaktisk jäsningen lagras vinet på samma ekfat som den har malolaktisk jästs på mellan 18 och 24 månader. Viner från de olika ekfaten blandas på betongfat och sedan lagras ytterligare 6 månader. Slutligen buteljeras vinet och lagras ytterligare några veckor till innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page