top of page

Månadens vin

Masi, Costasera, Amarone, Classico, 2018

3,5 NJP av 5,0 NJP

Februari 2024: Masi, Costasera, Amarone, Classico, 2018 (351 kr; SB:s artnr 2345) rött torrt blandat vin, Amarone della Valpolicella, Valpolicella, Veneto, Italien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2024-02-11 av Nenad Jelisic)

 

Vinets tillverkare förklarade årgången av det här vinet som exceptionell. Detta syns på flaskans etikett övre del var det står fem stjärnor. Jag har själv hitintills, inklusive denna årgång, provat 30 årgångar av Masi Costasera Amarone Classico. Och därmed kan jag dra slutsats att denna årgång är utan tvekan den som har mest framträdande vinsyra och mest kännbara tanniner.  Om du gillar viner med framträdande vinsyra och kännbara tanniner kan du öppna flaska nu och om du inte gillar sådana viner då ska du lagra vinet i minst 5 år dvs till minst 2029. Men här vill jag tillägga att med passande mat, se nedan, behöver du inte vänta i 5 år. Masi Costasera Amarone 2018 är ett kryddigt, koncentrerat, mustigt, fräscht och tanninrikt vin. I doften finner man torkade katrinplommon, tobak, torkade mörka körsbär, kakao, vanilj, lagerblad, korinter och torkade örter. I smaken finner man mörk kakaorik choklad, kaffe, korinter, mörka körsbär och blodapelsin. Vinets framträdande vinsyra, kännbara tanniner och optimala fruktighet med en underbar balans mellan dessa tre ger vinet en riktig bra lagringspotential av minst 20 år dvs till minst år 2044.

Ett sådant smakrikt, kryddigt, fräscht och tanninrikt vin som det här passar hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng eller till renskavgryta med smörigt potatismos eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök och tomater samt bearnaisesås eller till grillad ankbröst med portvin- och körsbärssås och potatisstomp (grovt mosad potatis med grönsaker och grädde) eller till pasta carbonara eller till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Masi Costasera Amarone 2018 bör serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset.

Masi Costasera Amarone 2018 består av tre olika druvor: 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Molinara. Jordmånen på vilken druvorna växer består av kalksten och kalkrika jordar. Druvorna skördas och selekteras för hand. Det speciella med Amarone-vinerna är att deras druvor (hela druvklasar) går genom så kallade appassimento process, processen under vilken druvorna torkas i cirka 90 till 120 dagar. Druvorna för det här vinet har torkats i cirka 90 dagar. Torkningen gör att druvornas vattenhalt minskar medan druvornas sockerhalt, koncentration och smakrikedom ökar. Efter torkningen avstjälkas (delvis) och pressas druvorna och deras druvmassa, som består av krossade druvor, druvstjälkar och druvjuice, macereras/jäses på rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur mellan 25 och 30°C i 25 dagar. Efter macereringen och jäsningen lagras vinet mellan 28 och 36 månader på 3,500 till 6,500 liter stora slavonska (kroatiska) ekfat och slutligen några veckor i flaskor.

NJ Wines

bottom of page