top of page

Månadens vin

Argirio, Podernuovo a Palazzone, 2018

5,0 NJP av 5,0 NJP

Mars 2024: Argirio, Podernuovo a Palazzone, 2018 (398 kr; SB:s artnr 50686) rött torrt vin, Toscana, Italien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2024-03-21 av Nenad Jelisic)

 

Det är extremt svårt att hitta ett bra 100% Cabernet Franc-vin. Bättre att säga, det är nästan omöjligt. Den svenska vinimportören Solid Wines lyckades med denna nästan omöjliga uppgift. Och det verkar att för Podernuovo a Palazzones ägare och vinmakare Giovanni Bulgar är det inget större problem att skapa ett sådant vin. NJ Wines har provat och betygsatt viner sedan 1983 och kan säga att den senaste gången NJ Wines provade ett bra vin gjort av 100% Cabernet Franc var det 2019 när NJ Wines provade Poggio Al Tesoro Dedicato A Walter 2015. Då fick vinet 4,0 NJP av 5,0 NJP. Sedan dess, oberoende att NJ Wines har/hade provat alla på vinmarknadens tillgängliga 100% Cabernet Franc-viner, tyvärr finns det inte så många att prova, det här är den första gången att NJ Wines ger något 100% Cabernet Franc-vin mer än 4,0 NJP av 5,0 NJP. Denna gång ger NJ Wines 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng). Den här 100% Cabernet Franc-årgång 2018 är absolut otrolig både när det gäller doft- och smakrikedom. Doften är till spränggränsen fylld med nyplockade violer, torkad tobak av finaste kvalité, kardemumma, torkade lagerblad, vitpeppar, torkade mörka körsbär, torkade katrinplommon, torkade orter och vanilj. Medan smaken är fylld med färska svartvinbär, kakaorik mörkchoklad, mogna mörka körsbär, tobak, ny bryggt mörkrostat kaffe, torkade örter, violer och svart peppar. Vinets vinsyra, tanniner och fruktighet lever i en perfekt symbios i vinet. Eftersmaken, som är torr, frisk och komplex, är oändligt lång. Allt som nämndes ovan bidrar till att Argirio Podernuovo a Palazzone 2018 kommer att utvecklas i minst 10 till 13 år det vill säga till minst 2034 till 2037.

Det underbara och sagolika Argirio Podernuovo a Palazzone 2018 kommer att passa riktigt bra till hembakad lasagne (med färska lasagneplattor) eller, om du är lat, till Dafgårds färdiglagade Karins Lasagne eller till grillad ankbröst med portvin- och körsbärssås och potatisstomp (grovt mosad potatis med grönsaker och grädde) eller till med smörstekt gåslever eller anklever med på smörstekt bröd (i båda två fall med mycket lite smör, men smöret måste vara av den absolut högsta kvalité) med äppelgelé eller med björnbärgelé eller till plommonjärpar med persiljegräddsås, tärnad potatis och krispiga bryt- och vaxbönor eller till pasta carbonara (med färska tagliatelle) eller till långsamstekt porchetta med grillade grönsaker och smörigt vitlöksbröd eller till kalvnjurar i cognacsås med råstekt potatis eller till äkta wienerschnitzel med potatissallad. Vinet bör serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset.

Argirio Podernuovo a Palazzone 2018 består av 100% Cabernet Franc. Druvorna för vinet kommer från några av Podernuovo a Palazzones vingårdar i Toscana. Jordmånen består av lera med kalkstensremsor. Vinstockarna behandlas bara med naturprodukter som svavel och koppar. Avkastningen ligger på 50 hektoliter per hektar. Druvorna plockas och sorteras för hand i både vingårdarna och vineriet. Sedan avstjälkas dem och pressas försiktigt. Druvmassan, som består av krossade druvor och druvjuice, macereras och jäses 18 till 20 dagar på öppna trätankar med två överpumpningar (remontage) per dag. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till 1,500 liter stora ekfat där det genomgår malolaktisk jäsning. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet på 225 liter ekfat (barrique) i 12 månader. Viner från de olika ekfaten blandas på betongfat och sedan lagras ytterligare 4 månader. Slutligen buteljeras vinet och lagras ytterligare 12 månader till innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page