top of page

Månadens vin

Sandrone, Vite Talin, Barolo, 2017

5,0 NJP av 5,0 NJP

Juni 2024: Sandrone, Vite Talin, Barolo, 2017 (3,445 kr; säljpris till restauranger dvs pris exklusive moms) rött torrt vin, Piemonte, Italien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (23-06-2024 av Nenad Jelisic)

 

Här har vi ett exempel hur ett perfekt Barolo-vin borde vara. Det är extremt svårt att hitta ett sådant Barolo-vin som detta. NJ Wines har provat tusentals Barolo-viner i alla möjliga prisklasser och minst 99% av dessa hade en väldigt framträdande tanninstruktur som inte bemötes av bra fruktighet och koncentration. Utan att kontrollera i NJ Wines omfattande vindatabas tror NJ Wines att Sandrone Vite Talin Barolo 2017 är det första Barolo-vin som fick 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) av NJ Wines. Så mycket NJ Wines kommer ihåg var det bara Poderi Aldo Conterno Colonnello 2012 som år 2017 var nära att få 5,0 NJP, men det fick 4,5 NJP av 5,0 NJP. Alla andra provade och betygsätta Barolo-viner under de senaste 40 åren fick avsevärt lägre poäng. Allt som står skrivet ovan bara bekräftar vilket strålande Barolo-vin är Sandrone Vite Talin Barolo 2017. Vinet är ett skolexempel hur ett absolut sagolikt Barolo-vin borde vara. Det är komplext, stramt och nyanserat, och har en absolut sagolik balans mellan vinsyra, sötma, fruktighet och tanniner. Tack vare den sagolika balansen känns vinets tanniner som silkeslena. Doften är komplex och sofistikerad. I den träder tydligt fram kubansk tobak av högsta kvalité, söta kryddor, torkade mörka körsbär, torkade dadlar, björnbär, violer, rosor och grafit. Smaken är nyanserad, sofistikerad och perfekt stram. I den träder tydligt fram mogna mörka körsbär, tobak, söta kryddor, björnbär, timjan, mynta, violer och grafit. Vinets silkeslena tanniner och en jättelång eftersmak av söta kryddor, mogna mörka körsbär, tobak och örter stannar kvar i evighet i munnen. Allt som nämndes ovan bidrar till att Sandrone Vite Talin Barolo 2017 är ett mycket lagringsdugligt vin som kan lagras i minst 20 år till det vill säga till minst 2044. Men redan nu är det här absoluta sagolika vinet redo att avnjutas med en stor njutning.

Detta perfekta Barolo-vin Sandrone Vite Talin Barolo 2017 kommer att passa riktigt bra till grillad ankbröst med portvin- och körsbärssås och potatisstomp (grovt mosad potatis med grönsaker och grädde) eller till smörstekt gåslever eller anklever med på smörstekt bröd (i båda två fall med mycket lite smör; smöret måste vara av den absolut högsta kvalité) med äppelgelé eller med björnbärgelé eller till plommonjärpar med persiljegräddsås, tärnad potatis och krispiga bryt- och vaxbönor eller till fylld pasta med svamp och ricotta med brynt smörsås och timjan eller till långsamstekt porchetta med grillade grönsaker och smörigt vitlöksbröd eller till kalvnjurar i cognacsås med råstekt potatis eller till äkta wienerschnitzel med potatissallad (med mycket lite ättika). Det bör serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset.

Sandrone Vite Talin Barolo består av 100% Nebbiolo. Druvorna för vinet kommer från vingårdar från tre Barolo kommuner: Le Coste, Drucà och Rivassi. Vinstockarna är över 35 år gamla. Jordmånen består av kalkrik blå (märgel) och kalkrik grå lera (märgel) som innehåller sandskikt med fossila skal inom vissa områden. Druvorna plockas och sorteras väldigt noga för hand i både vingården och vineriet. Sedan avstjälkas dem och pressas försiktigt. Druvmassan, som består av krossade druvor (druvskal och druvkött) och druvjuice, macereras och jäses 20 till 35 dagar på 5,000 liter öppna träfat. Druvskalmassan pressas ner (pigeage) flera gånger om dagen i druvmusten (druvkött och druvjuice) med speciella stavar. Det som är unikt med vinet är att det både macereras och jäses vid ovanligt höga temperaturer. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till rostfria ståltankar i vilka det stannar i 7 dagar för att det ska separeras, utan filtrering, från större partiklar. Efter det flyttas vinet till drygt 50% nya franska 500 liter ekfat där det genomgår malolaktisk jäsning och en 24 månader lång lagring. Sedan flyttas vinet till stora, några tusen liter, gamla franska ekfat och lagras i 12 månader till. Sist och inte minst buteljeras vinet och lagras ytterligare 36 månader till innan det släpps på marknaden. Vinet filtreras inte.

Dessa fantastiska, sällsynta och unika Sandrone Vite Talin Barolo-viner importeras till Sverige av Provinum.

NJ Wines

bottom of page