top of page

Missa inte att prova detta vin

Il Seggio, Poggio al Tesoro, 2017

3,5 NJP av 5,0 NJP

Il Seggio, Poggio al Tesoro, 2017 (199 kr; SB:s artnr 2547) rött torrt blandat vin, Bolgheri, Toscana, Italien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2020-06-07 av Nenad Jelisic)

 

Den senaste gången jag provade ett så gott rött vin i denna prisklass från Italien som det här var i december 2019 när jag provade Il Seggio Poggio al Tesoro 2016. Denna årgång är mycket närmare 4,0 NJP än årgången 2016 tack vare en bättre tanninstruktur och en bättre balans. Tyvärr, nuförtiden måste man betala minimum 800 SEK för att kunna njuta av ett gott så kallad Super Tuscan-rött vin från Italien som det här. Jag lyfter på hatten för både Systembolaget och vinimportören (Iconic Wines).

 

Vinet är stramt och nyanserat (jag håller absolut inte med Systembolagets beskrivning; fruktigt och smakrikt), och det har en riktig bra balans mellan sin/a fruktighet, tanniner, sötma och syra. Doften är stor, komplex, sötaktig, fruktig och nyanserad. Den är fylld med söta kryddor (kardemumma, kanel och vanilj), Crème de Cassis, nybryggt mörkrostat kaffe, torkade frukter och tobak. Smaken är stor, komplex, lagom söt och lagom fruktig. Den är fylld med mörka körsbär, nybryggt mörkrostat kaffe, kakaorik mörkchoklad, tobak, söta kryddor och Crème de Cassis.

 

Il Seggio Poggio al Tesoro 2017 består av 40% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc och 10% Petit Verdot. Detta är en så kallad Bordeaux-blandning. Vinet, som det här, med sådan doft- och smakrikedom kommer att passa riktigt bra med Pasta Carbonara, gjord av färskpasta, eller med Lasagne, gjord av färska lasagneplattor, eller med Pizza Capricciosa eller med nybakade baguetter fyllda med smör och vitlök med lufttorkad skinka (Jamon Iberico, Jamon Serrano, Prosciutto Crudo eller Prosciutto di Parma) eller med Camembert ost eller med (svenska) köttbullar med gräddsås och smörigt potatismos, utan någon bärfrukt sylt. Det ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset.

 

Il Seggio Poggio al Tesoro 2017 har en riktig bra lagringspotential, minst 8 år dvs till minst 2028. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras vinet på rostfria ståltankar vid en temperatur mellan 28 och 30°C i tolv dagar. Efter jäsningen och macereringen lagras vinet 15 månader på 70% andragångsfyllda 225 liter franska ekfat (barrique) och 30% nya 225 liter franska ekfat samt slutligen några veckor på flaska. Jordmånen på vilken druvorna till detta vin växer består av grusig, sandig, siltig och lerigjord.

NJ Wines

bottom of page