top of page

Missa inte att prova detta vin

Steyer, Steyer Mark, Cuvée, 2015

3,5 NJP av 5,0 NJP

Steyer, Steyer Mark, Cuvée, 2015 (20 EUR vid inköp i vineriet) vitt torrt blandat vin, Radgona-Kapela, Štajerska, Podravje, Slovenien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2021-03-06 av Nenad Jelisic)

 

Steyer Steyer Mark Cuvée 2015 är ett vin som består av 50% Gewurztraminer, 25% Chardonnay och 25% Pinot Gris. Dess doft är lagom parfymerad, blommig och fruktig. Medan dess smak är mycket frisk och lagom fruktig. I doften finner man gula äpplen, vita blommor, gula päron, nektariner och söta kryddor. I smaken finner man citrusfrukter, gula äpplen, gula päron, söta kryddor och mogna gula kvitten.

Vinets friskhet och aromatiska doft gör att det kan avnjutas som både an aperitif och ett sällskapsvin. Dessutom kan det avnjutas med följande maträtter: smörstekt torskfilé med vitvinssås och kokta små potatisar med finhackad färsk dill eller med fisk- och skaldjursgratäng eller med panerad rödspätta med smörigt potatismos, gröna bönor och dillsås eller med skagenröra. Om du vill dricka vinet som ett aperitif- eller sällskapsvin drick det vid ca 3°C från stora Bourgogneglas från Orrefors, Riedel eller Spiegelau. Om du vill dricka vinet med maten drick det vid ca 8°C från samma typ av glas som nämnts ovan. Anledningen att jag rekommenderar att ett aperitif- eller sällskapsvin dricks 5 grader kallare är eftersom ett glas med aperitif- eller sällskapsvin hölls mycket mer i handen än ett glas när man äter mat.

Vinets jordmån består av lera och sandig lera, dess vinstockar är 25 år gamla och dess druvor kommer från en 8 hektar stor vingård (Plitvicki vrh) som ligger på en höjd av ca 280 meter över havet i appellationen Radgona-Kapela som själv ligger i vindistriktet Štajerska som i sin tur ligger i vinregionen Podravje.

Druvorna handskördas och noga selekteras i både vingården och vid ankomst till vineriet. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan, som består av fruktkött, druvskal och kärnor, i en pressmaskin där den kallmacereras i ca 48 timmar under en temperatur runt 10°C. När pressningen är färdig hälls musten på rostfria ståltankar där jäsningen med den naturliga jästen från vingården, under en kontrollerad temperatur mellan 15 och 20 grader, påbörjas. Efter jäsningen lagras vinet i 18 månader på 50% nya och 50% använda ekfat. Efter lagringen, vinet lätt filtreras, buteljeras och sedan lagras i några veckor till innan det släpps på marknaden. Cirka 5,000 flaskor tillverkas av detta vin, och de bara tillverkas när väderförhållandena är riktigt bra.

NJ Wines

bottom of page