top of page

Missa inte att prova detta vin

Tuffeaux, Damien Lorieux, 2018

3,5 NJP av 5,0 NJP

Tuffeaux, Damien Lorieux, 2018 (159 kr; SB:s artnr 2524) rött torrt vin, Bourgueil, Touraine, Loiredalen, Frankrike, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2021-05-09 av Nenad Jelisic)

 

Wow, vilket Cabernet Franc-vin från appellationen Bourgueil som ligger i vinregionen Loire. Det händer väldigt sällan att man provar ett så riktigt bra vin som är gjort av 100% Cabernet Franc från vinregionen Loire (Loiredalen) som det här vinet. Ett vin som har en rik, koncentrerad och fruktig doft, och en rik, koncentrerad, fruktig och stram smak. Doften kännetecknas av söta kryddor, Crème de Cassis, blåbär, tranbär, lakrits, hallon, torkade plommon och örter. Smaken kännetecknas av hallon, Crème de Cassis, söta kryddor, lakrits, blåbär, tranbär och örter. Det som extra imponerar med Tuffeaux Damien Lorieux 2018 är att enligt den svenska importören av det är att det aldrig har lagrats på ekfat, bara på rostfria ståltankar. Det bekräftades också av vinhusets ägare / vintillverkare Damien Lorieux när jag (NJ Wines) kontaktade honom. Jag fortfarande får det inte ihop hur vinhuset lyckades att få dofter och smaker som bara fås när något vin är i kontakt med ekfat, som ceder, som Systembolaget skriver om på sin internetsida när det beskriver vinets doft och smak. När jag provade den första flaskan av vinet kände jag en tydlig doft och smak av kakaorik mörkchoklad som jag inte lyckades hitta när jag provade den andra och tredje flaskan. Dessutom upplevde jag vinet i den första flaskan som mer koncentrerat, smakrikt och tanninrikt än i den andra och den tredje flaskan. Detta är ett mysterium för mig. Oberoende vilken flaskan pratar vi om, om den första som fick 4,0 NJP eller den andra som fick 3,5 NJP eller den tredje som fick 3,5 NJP är Tuffeaux Damien Lorieux 2018 ett riktigt bra vin. Jag hoppas att du får tag i någon av de flaskorna som fick 4,0 NJP eftersom dem är något extra när Cabernet Franc-viner är i frågan.

Vinet, som det här, med sådan doft- och smakrikedom kommer att passa riktigt bra med Pasta Carbonara, gjord av färskpasta, eller med Lasagne, gjord av färska lasagneplattor eller med Pizza Capricciosa eller med nybakade baguetter delade i halvor som penslas med jungfruolivolja och på vilka finhackad vitlök, finhackad grillad paprika samt massor av Emmentaler ost och lufttorkad skinka (Jamon Iberico, Jamon Serrano, Prosciutto Crudo eller Prosciutto di Parma) laggs på eller med (svenska) köttbullar med gräddsås och smörigt potatismos, utan någon bärfrukt sylt. Det ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar öppnas/växa i glaset. Tuffeaux Damien Lorieux 2018 har en bra lagringspotential, uppemot 5 år dvs till minst 2026.

Druvorna för vinet kommer från drygt 20 år gamla vinstockar. Jordmånen på vilken vinstockarna växer på består av lera och märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat). Druvorna för vinet skördas maskinellt. Efter försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras druvmassan som består av fruktkött, druvskal, kärnor och druvjuice i 18 dagar på rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur som aldrig överstiger 22°C. Efter jäsningen/macereringen hälls självrunnet vin i andra rostfria ståltankar. Den kvarvarande massan som består av fruktkött, druvskal och kärnor pressas försiktigt för att utvinna så kallad pressvin som sedan hälls i en annan rostfri ståltank. Sedan undergår vinerna i olika tankar malolaktisk jäsning dvs jäsning som omvandlar den vassa äppelsyran i vinet till mjukare mjölksyra. Till sist blandas vinerna från de olika tankarna och det blandade vinet lagras i 14 månader för att efter det buteljeras och lagras i 10 månader till. Vinet genomgår en lätt filtrering, men ingen klarning.

NJ Wines

bottom of page