top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Louis M Martini, Napa Valley, Cabernet Sauvignon, 2017

4,0 NJP av 5,0 NJP

Louis M Martini, Napa Valley, Cabernet Sauvignon, 2017 (299 kr; SB:s artnr 6723) rött torrt vin, North Coast, Kalifornien, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2021-07-07 av Nenad Jelisic)

 

Just nu ät detta vin det bästa USA-vinet under 2,000 SEK på Systembolaget. Vinet är också ett av de bästa viner från USA som NJ Wines har provat under de senaste åren när röda viner under 2,000 SEK är i frågan.

 

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017 är ett stramt, koncentrerat, smakrikt och nyanserat vin. Stramt tack vare sin underbara tanninstruktur och nyanserat tack vare sin underbara balans mellan sina tanniner, fruktighet och vinsyra. Doften är stor, fruktig och koncentrerad med mörkrostat kaffe, torkade blå plommon, vanilj, crème de cassis, ceder, björnbär sylt, mörkchoklad och vitpeppar. Smaken är stor, underbar, stram och fruktig med torkade blå plommon, tobak, mörka körsbär, mörkchoklad, kaffe och vitpeppar. Vinet är riktigt bra redan nu, men det kommer att bli ännu bättre inom några år. Det kan lagras 5 år till dvs till 2026.

 

Ett sådant stramt, nyanserat och tanninrikt vin som det här kommer att passa hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng eller till renskavgryta med smörigt potatismos eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, röd lök, tomater och bearnaisesås eller till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 22°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset.

 

Druvorna för Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon kommer från flera vingårdar i Alexander Valley, men huvudsakligen från Barrelli Creek, Frei Ranch, Stefani samt Monte Rosso. Med hänsyn taget till att druvorna för detta vin kommer från flera olika vingårdar är jordmånen på vilken druvorna växer mycket varierande. Druvorna plockas och sorteras för hand tidig på morgonen för att bevara frukten. Sedan avstjälkas dem och pressas försiktigt. Druvmassan, som består av fruktkött, druvskal, kärnor och druvjuice, först kallmacereras i två dagar och sedan jäses i tre veckor på rostfria ståltankar under kontrollerad temperatur. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet på både franska och amerikanska ekfat, 50% nya, i 16 månader och sedan på flaskor i några veckor till. Oroa dig inte för den svarta sedimenten i flaskornas övre del eftersom den visar att vinet hade klarnats och filtrerats lite.

NJ Wines

bottom of page