top of page

Missa inte att prova detta vin

Alburejo, Oloroso, NV

4,0 NJP av 5,0 NJP

Alburejo, Oloroso, NV (89 kr; 375 ml; SB:s artnr 8386) vitt torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2020-07-05 av Nenad Jelisic)

 

Äntligen ett Sherry Oloroso-vin som imponerar. Den senaste gången jag provade ett så gott Sherry Oloroso-vin var det för flera år sedan. I doften finner man russin, kanel, valnötter, torkade fikon och bränt socker. Smaken är frisk och lite saltig. I den finner man bränt socker, valnötter, citrusfrukter, torkade fikon, gröna äpplen, kanel och russin.

 

Alburejo Oloroso NV görs av 100% Palomino Fino (grön druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Druvorna för det här Sherry Oloroso-vinet odlas på tre typer av jordmån: den första typen, som är nästan vit och kallas albariza, består till 50% av kalk och resten av lera, kalksten och sand, den andra typen, som är mörk brun och kallas barros, består till 10% av kalk och resten domineras av lera samt den tredje typen, som är gulaktig och kallas arenas, består till 10% av kalk och resten domineras av sand. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med stark vinsprit till runt 18% och sedan genomgår en minst 10 år lång solera-process. Solera-process innebär att 4 till 7 lager av 600 liters ekfat ligger på varandra. De ekfat som är längst ner innehåller de äldsta vinerna och det är från de som vinet tappas på flaska. Efter att vinet har tagits ur de nedersta ekfaten fylls samma mängd (max 33% per år) på ur ekfaten som ligger närmast ovanför och så vidare. Vinets högre alkoholhalt gör att florskikt (en hinna av jästsvamp) inte bildas. Notera här att viner som lagras på ekfat som bildar florskikt kommer inte i kontakt med syre och därför blir torrare än viner som inte har bildat florskikt, och kommer i kontakt med syre.

 

Alburejo Oloroso NV lite saltiga och mycket långa och friska eftersmaken gör att det kommer att passa riktigt bra som aperitif. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. Kyla det ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Drick det, om möjligt, från Orrefors Elixir Connaisseur eller Riedel Sommeliers Sherry eller Spiegelau Willsberger Anniversary. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa.  Vinet kommer inte att utvecklas vidare, men tack vare dess komplexitet och vinsyra kommer det att vara gott att dricka i många år framåt.

NJ Wines

bottom of page