top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Vino Kupljen, Loona, 2019

5,0 NJP av 5,0 NJP

Vino Kupljen, Loona, 2019 (15 EUR vid inköp i vineriet) vitt torrt vin, Mihailovici Kristal, Jeruzalem, Stajerska, Slovenien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2021-09-07 av Nenad Jelisic)

 

Jesus Kristus vilket vin! Det har allt som ett sagolikt vitt vin borde ha dvs underbar friskhet och mineralitet, komplexitet, fruktighet och koncentration. Och alla dessa före nämnda komponenter lever i en underbar symbios i vinet. Bättre att säga balansen mellan vinsyra, mineralitet, fruktighet och koncentration är perfekt. Bravo Samo Kupljen (vintillverkare och ägare av Vino Kupljen)! Detta vin tillsammans med Edi Simcic Sauvignon 2016 tillhör till de två bästa och mest komplexa och koncentrerade Sauvignon Blanc-vinerna som jag har provat hitintills. Ett så här Sauvignon Blanc-vin kan du inte hitta i vinregionen Loire i Frankrike eller i vinregionen Marlborough i Nya Zeeland eller någonstans annat i vinvärlden. Här pratar vi om ett av världens bästa Sauvignon Blanc-vin utan tvekan.

Doften är sagolik, men smaken och eftersmaken är ännu bättre. Om vi börjar med doften; underbara mogna persikor, söta kryddor, vita blommor, mogna kvitten, gula päron, gula äpplen och svartvinbärsblad. Sedan om vi fortsätter med smaken, wow, mogna persikor, mineraler, mogna kvitten, citrusfrukter, söta kryddor, svartvinbärsblad, päron och äpplen. Att ett Sauvignon Blanc-vin ka nå sådana höjder som detta vin händer det extremt sällan. Eftersmaken är mycket lång och det känns som att den aldrig försvinner från munnen. Den börjar med mogna kvitten, sedan kommer mineraler, citrusfrukter, gula päron och gula äpplen. Vinet är ett sagolikt vin redan nu, men det kan lagras i minst 8 år till dvs till minst 2029.

Vino Kupljen Loona 2019 kan avnjutas både som aperitif-vin och sällskapsvin. Det kommer att passa riktigt bra med spagetti pasta frutti di mare med skaldjur eller med gratinerade hummer halvor med lite smör, persilja och fin hackad röd paprika på dem eller med grillad lax med vitvinssås och kokt potatis (helst färskpotatis) eller med grillad majskyckling med grillad röd paprika, grillade tomater, grillad zucchini, potatiskroketter och lite bearnaisesås eller med Bouillabaisse eller med wokade kyckling bitar med kokosmjölk, röd paprika, små majskolvar, finhackad gul lök, bambuskott och kokt jasminris. Njut av detta underbara vin vid 8 till 10°C från glas som Difference Crisp från Orrefors eller Wine Wings Sauvignon Blanc från Riedel eller Esprit från Peugeot eller Atelier från Luigi Bormioli.

Druvorna till vinet kommer från vingården Mihailovici Kristal. Vinstockar är 18 år gamla. Jordmånen på vilken druvorna växer består av märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat), sandsten och kvarts ovanpå lera. Druvorna handskördas och noga selekteras både i fält och vid inkomst till vineriet. Den övre delen av vingården sent skördas dvs skörden påbörjas 1 till 2 veckor efter att druvorna har uppnått sin fullständiga mognad. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal, druvjuice och kärnor i en pressmaskin där den macereras i ca 24 till 36 timmar under en temperatur mellan 10 och 15 grader. När macereringen, pressningen och sedimenteringen är färdig hälls musten på rostfria ståltankar och kallt jäses tills 50 till 60% av vinsocker har jästs. Sedan hälls musten på 75% använda respektive 25% nya 225 liter (barrique) ekfat från Frankrike där den jäses under ca 10 dagar. Efter jäsningen lagras vinet på samma ekfat som den har jästs på ca 8 månader. Omrörning av jästfällningen (batonnage) sker under de tre första månaderna. Efter lagringen buteljeras vinet och lagras i ca 1 månad till. Vinet filtreras inte.

NJ Wines

bottom of page