Missa inte att prova detta vin
Champagne Henriot, Blanc de Blancs, Brut, NV
4,0 NJP av 5,0 NJP
Champagne Henriot, Blanc de Blancs, Brut, NV (500 kr; SB:s artnr 76239), vitt torrt mousserande vin, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2021-12-07 av Nenad Jelisic)
Om du vill fira Nyårsafton med mer smak och komplexitet i din mun eller fira något annat stort (bröllop, födelsedag osv) eller om du vill belöna sig själv och sin käraste efter en tung arbetsvecka då ska du dricka denna mycket goda Blanc de Blancs (100% Chardonnay) champagne. Här pratar vi om en smakrik, frisk, koncentrerad, mineralisk och komplex champagne. Champagne Henriot Blanc de Blancs Brut NV har en frisk, mineralisk och krämig doft av citrusfrukter, vita persikor, gröna äpplen, mineral, färska blommor, honungsmelon och nybakat briochebröd. Dess smak har en frisk, mineralisk, komplex, krämig och riklig smak av citrusfrukter, gröna äpplen, mineral, honungsmelon och nybakat briochebröd. Till allt detta kommer till en riktig lång eftersmak. Att denna champagne är så smakrik, koncentrerad och komplex kan förklaras genom att hela 40% av reserve vin, det vill säga vin från producentens tidigare årgångar, och även en liten del av producentens prestigechampagne Cuvée 38 används för framställning av den, som är unikt för champagne i denna prisklass. Så mycket NJ Wines vet är det bara Charles Heidsieck Brut Réserve NV, som kostar ungefär lika, och Krug Grand Cuvée, som kostar tre gånger mer, använder samma mängd av reserve vin.
Denna champagne ska drickas som aperitif, men passar strålande med inbakat krabbkött med krämig ostsås (inte för mycket smakrik ost) eller med ny kokt krabba (speciellt med de smöriga delarna av krabba) eller med kokt hummer eller med grillad sjötunga med vitvinssås och små kokta potatis eller med en klassisk räkmacka. Den är riktigt bra redan nu men den kommer att utvecklas i minst 5 år till. Den ska drickas vid 8°C, om möjligt, från riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.
De flesta av druvorna till denna champagne kommer från Premier Cru- och Grand Cru-byar i Côte des Blancs, framför allt från Mesnil-sur-Oger och Avize. Jordmånen på vilken druvorna växer består av kalkrik jord (krita, märgel och kalksten). Denna typ av jordmån ger god dränering och förklarar också varför denna champagne har en distinkt mineralisk doft och smak. Två olika kritor förekommer: Belimnitkrita och Micrasterkrita, där Belimnitkrita, som dominerar i de flesta Grand Cru-byar, har mer kalk och tack vara det ger druvorna högre vinsyra. Kritan fungerar som en naturlig reservoar (håller 300 till 400 liter vatten per kubikmeter), vilket ger vinstockarna tillräckligt med vatten även i de torraste somrarna. Ansträngning, som krävs från vinstockarna för att utnyttja detta vatten sätter vinstockarna under en lagom vattenstress under växtsäsongen, hjälper till att druvorna uppnår den känsliga balansen mellan mognad, syra och smak.
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att den första jäsningen är den samma som för vanligt vitt vin och att när den första jäsningen och den malolaktiska jäsningen (den andra jäsningen) är färdiga tappas vinet om och får en tillsats av lite socker och jäst, så kallad liquer de tirage, och buteljeras. I flaskan påbörjar en ny jäsning (den tredje jäsningen) som skapar koldioxid. När vinet hade jäst färdigt lämnas det vara i kontakt med sitt jästsediment i mellan 48 och 60 månader. När lagringen är avslutad placeras flaskorna med halsen neråt i träställningar under en lutning av 45 grader och sedan lutas flaskorna stegvis till en lutning av 90 grader. Nu är det dags att börja vrida flaskorna (remuage). Sedan fryses det samlade jästsedimentet i flaskhalsen ner och skjuts ut (dégorgement). Nu fylls flaskan med lite nytt vin och en liten mängd socker på (dosage), 8 gram socker per liter, flaskan skakas om för att det nya vinet och sockret blandas med vinet och vinet (champagnen) är klar att korkas och säljas.