top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Diora, La Splendeur du Soleil, Chardonnay, 2019

4,0 NJP av 5,0 NJP

Diora, La Splendeur du Soleil, Chardonnay, 2019 (179 kr; SB:s artnr 2640), vitt torrt vin, Monterey County, Central Coast, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2022-04-24 av Nenad Jelisic)

 

Det här är det bästa Chardonnay-vin som NJ-Wines har hitintills provat i år. Diora La Splendeur du Soleil Chardonnay 2019 är torrt, smakrikt, fylligt, fruktigt och nyanserat vin. Dess höga fruktighet och fyllighet gör att man upplever det som ett halvtorrt vin oberoende att det har mindre än 3 gr/l sockerhalt. Doften kännetecknas av vanilj, gula äpplen, mango, persika, kardemumma, och smör. Smaken kännetecknas av persika, gula äpplen, smör, mineral, lime, vanilj, kardemumma, rostade ekfat och mango. Eftersmaken är underbar och lång, lite bitter, mineralisk och frisk.

Det ska avnjutas vid 6 till 8°C som ett aperitifs- eller sällskapsvin från stora Bourgogneglas, om möjligt, från Orrefors, Spiegelau eller Riedel. Eller med smörstekta laxfiléer, eller grillade torskfiléer penslade med smakrik jungfru olivolja, med smörigt potatismos, grillad rödpaprika och vitvinssås eller med ugnstekt majskyckling fylld med rökt bacon med grillade zucchini, grillad röd paprika, ugnstekta tunna potatisskivor i jungfru olivolja och bearnaisesås eller nybakade brioche fyllda med Philadelphia-soft ost och tunna skivor av kallrök lax.

Jordmånen på vilken vinstockarna för detta vin växer består av sand och kalksten. Jordmånen som denna har väldigt bra dräneringsegenskaper, som gör att vinstockarna måste gå väldigt djup för att hitta vatten. Druvorna till vinet handskördas och noga selekteras i både vingården och vid inkomst till vineriet. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i en pressmaskin. När pressningen är färdig hälls den utvinna musten över på huvudsakligen franska ekfat, 45% av faten är nya, där den jäses och malolaktisk jäses under en kontrollerad temperatur mellan 22 och 24 grader. Sedan lagras vinet, på samma ekfat i vilka det hade jästs och malolaktiskt jästs, i 14 månader. Efter lagringen buteljeras vinet och lagras i några veckor till innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page