top of page

Missa inte att prova detta vin

Graham's, Late Bottled Vintage, 2014

3,5 NJP av 5,0 NJP

Graham's, Late Bottled Vintage, 2014 (159 kr; SB:s artnr 8000) portvin, Porto, Douro, Portugal, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2020-08-07 av Nenad Jelisic)

 

Jag kommer inte ihåg när jag senast provade ett så gott Graham's Late Bottled Vintage-portvin som det här. Trots att årgång 2014 var inte så bra lyckades Graham's att göra ett riktigt bra portvin. Vinet har en underbar mycket söt doft som är fylld med Crème de Cassis, torkade röda druvor, torkade dadlar, torkade fikon, nytt malet kaffe, svart peppar, kakaorik mörkchoklad, tobak och söta kryddor. Mycket söt smak som är fylld med torkade svarta körsbär, Crème de Cassis, romrussin, svart peppar, söta kryddor, tobak, kakaorik mörkchoklad, torkade fikon och torkade dadlar. Balansen mellan vinets sötma och vinets syra/tanniner är sagolik. Om vinets smak skulle vara lika bra som dess doft skulle det få 5,0 NJP av 5,0 NJP. Det har en riktigt bra utvecklingspotential, minst 10 år dvs till år 2030, och kommer under dessa år att uppnå 4,0 NJP eller ännu mer.

 

Graham's Late Bottled Vintage 2014 är en blandning av fyra olika druvsorter: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Amarela och Tinta Barroca. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas och selekteras per hand och efter skörden levereras druvorna till vineriet där avstjälkas dem och sedan läggs i låga stenkaren (lagares) där trampas (krossas) dem av mekaniserade fötter. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen jäses druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan separeras vinet från druvmassan och lagras i stora ekfat 5 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet.

 

Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Stilton, och Västerbotten. Eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med kakaorik mörkchoklad eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka Graham's Late Bottled Vintage 2014 vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick det från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

NJ Wines

bottom of page