top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Samos, Vin Doux, 2021

4,0 NJP av 5,0 NJP

Samos, Vin Doux, 2021 (79 kr; 375 ml; SB:s artnr 2585), vitt sött vin, Samos, Aegean Islands, Grekland, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2022-09-11 av Nenad Jelisic)

 

Detta är det bästa söta vinet som NJ Wines har hitintills provat från Grekland. Explosionsartat fruktig doft fylld med torkade aprikoser, honung, russin, vanilj, mogna gula frukter och vita blommor. Stor, sött, fruktig och komplex smak fylld med torkade aprikoser, honung, russin, vanilj, mogna gula frukter, mogna melon och vita blommor. Samos Vin Doux 2021 har en riktigt bra utvecklingspotential, minst 20 år dvs till minst år 2042. Vinets eftersmak är tre kilometer lång och är både sött och torr/stram.

Samos Vin Doux 2021 ska avnjutas med grillad gåslever, som är den bästa kombinationen med vinet, eller med fruktsallad som består av apelsin, gröna druvor, mango, kiwi och lite av det här vinet eller med smakrika mögelostar som Gorgonzola, Roquefort och Stilton, äppelpaj, citronpaj eller utan någon mat alls, bara stor njut av dess komplexitet, doft- och smakrikedom. Det bör drickas vid 8°C från Riedel Vinum Extreme Rose/Ice wine eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

Druvorna (Muscat blanc à petits grains) till detta vin kommer från vingårdar som ligger på upp till 900 meter över havet. Skörden sker sent på hösten. Muscat blanc à petits grains tillhör muskatfamiljen och räknas som den muskatdruva som ger viner av högst kvalitet. Den odlas bland annat i Asti i Italien, Samos i Grekland samt i Frankrikes södra delar. Muskatdruvan tillhör en av de druvsorter som odlats längst av människan och används, till skillnad från de flesta andra druvor, både till vinframställning och som bordsdruvor.

Druvorna har växt i kalksten, vittrad kalksten och vittrad skiffer. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas och selekteras per hand, efter skörden levereras dem till vineriet där dem avstjälkas, krossas och pressas. Efter avstjälknings-, krossnings- och pressningsprocessen jäses druvjuice på rostfriaståltankar tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till cirka 15% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet på stora ekfat i cirka ett år och därefter några månader på flaskan innan det släps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page