top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2017

5,0 NJP av 5,0 NJP

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2017 (202 kr; SB:s artnr 8016) portvin, Porto, Douro, Portugal, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2023-01-28 av Nenad Jelisic)

 

Det är helt otroligt att fyra årgångar i rad av Churchill's Late Bottled Vintage får 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng). Om denna årgång jämförs med de tre tidigare strålande årgångarna det som kännetecknar den är en sagolik vinsyra och sagolika tanniner. När jag skrev om årgång 2016 skrev jag ”Det här är det bästa Late Bottled Vintage-portvin som jag har hitintills provat. Och jag har provat många. Det gäller både Churchill's Late Bottled Vintage och Late Bottled Vintage av alla andra portvintillverkare.” Och nu måste jag upprepa samma ord igen. Det här är det bästa Late Bottled Vintage-portvin som jag har hitintills provat. Och jag har provat många. Det gäller både Churchill's Late Bottled Vintage och Late Bottled Vintage av alla andra portvintillverkare. Helt otroligt att sex årgångar i rad av ett och samma vin fick 4,0 NJP eller mer av möjliga 5,0 NJP (2012: 4,0 NJP, 2013: 4,0 NJP, 2014: 5,0 NJP, 2015: 5,0 NJP, 2016: 5,0 NJP och 2017: 5,0 NJP). Sannolikhet att NJ Wines skulle ge 4,0 NJP eller mer till sex årgångar av ett och samma vin i rad är lika stor som att någon skulle vinna 100,000,000 SEK på ett lotteri. Sannolikheten är ännu mindre att ett vin skulle få 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) fyra årgångar i rad. Med denna årgång bekräftar Churchill's igen att det tillverkar världens bästa Late Bottled Vintage-portviner. Bravo Churchill's!

 

En explosion av både dofter och smaker. Balans mellan den sagolika vinsyran, de sagolika tanninerna och fruktighet är helt otrolig. Doften är stor, komplex, söt kryddig och pepprig. I den finner man torkade mörka körsbär, Crème de Cassis, vitpeppar, söta kryddor, kakaorik mörk choklad och torkade dadlar. Smaken är stor, komplex, söt kryddig, frisk och söt fruktig. I den finner man kakao rik mörk choklad, svart peppar, mogna mörka körsbär och Crème de Cassis. Eftersmaken stannar kvar i evigheter i munnen. Den är pepprig, söt, kryddig och lite bitter.

Du kan avnjuta detta sagolika portvin utan något eller med dadlar fyllda med valnötter eller med dadlar fyllda med fetost eller med kakaorik mörkchoklad (minst 70% kakao) eller med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Stilton och Västerbotten eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt.

 ​

Vinet är en blandning av sex olika druvsorter: Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Druvorna till vinet kommer från en 50 hektar stor vingård (Quinta da Gricha) som ligger 150 till 400 meter över havet på den södra stranden av floden Douro. De äldsta vinstockarna är mer än 60 år gamla. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas och selekteras per hand och efter skörden levereras druvorna till vineriet där avstjälkas dem och sedan läggs i låga stenkaren (lagares) där trampas (krossas) dem av mekaniserade fötter. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen jäses druvmassan som består av fruktkött, druvskal, druvjuice och kärnor i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan separeras vinet från druvmassan och lagras i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet.

Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta sagolika portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick Churchill's Late Bottled Vintage 2017 från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

NJ Wines

bottom of page