Missa inte att prova detta vin
Sankt Anna, Riesling, 2019
3,5 NJP av 5,0 NJP
Sankt Anna, Riesling, 2019 (89 kr; SB:s artnr 2120) vitt halvsött vin, Tyskland, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2020-09-07 av Nenad Jelisic)
Här har vi ett riktigt bra Riesling-vin från vinregionen Pfalz i Tyskland. Ett av de bästa som har NJ Wines hitintills provat från Tyskland i år. Dess höga sockerhalt, 31 gran per liter, bemöts väldigt väl av dess höga syra. Tack vare det upplevs det inte som ett halvsött vin, det upplevs mer som ett halvtorrt vin. Vinet kännetecknas av tydlig doft av passionsfrukt, nektariner, gula äpplen, gula päron, honung och citrusfrukter. När det gäller smak kännetecknas vinet av gula päron, gula äpplen, grapefrukt, honung, nektariner, mineraler och andra citrusfrukter utöver grapefrukt. Det har ingen utvecklingspotential. Och till och med om det hade en utvecklingspotential skulle det inte kunna utvecklas vidare på grund av den dumma skruvkorken. Men, om du förvarar det på ett rätt sätt (rätt temperatur, rätt fuktighet och mörkt utrymme) kan du dricka det i 3 år till dvs till 2023.
Sankt Anna Riesling 2019 kommer att passa riktigt bra som ett sällskapsvin när det är nerkyld till 6°C. När det gäller mat drick det också nerkyld till 6°C med skaldjurssallad (dill, majonnäs, crème fraiche, mycket lite nypressad citron juice och olika typer av skaldjur som räkor eller kräftor eller humrar eller krabbor eller alla tillsammans) eller med wokad röd curry kyckling (röd curry, kokosmjölk, tunt skurna kycklinglårfiléer, röd paprika, zucchini, gul lök och bambuskott) med jasminris eller med smörstekt torskfilé med smörigt potatismos, med lite tryffelolja i det, och vitvinssås eller med friterade tigerräkor med sötsur sås. Sankt Anna Riesling 2019 bör drickas från Riesling-glas som Difference Crisp från Orrefors eller Veritas från Riedel eller Esprit från Peugeot eller Atelier från Luigi Bormioli.
Jordmånen i vingårdarna för vinet utgörs av lerskiffer. Druvorna handskördas och noga selekteras i både vingårdarna och vid ankomst till vineriet. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor in i pressmaskin där den kallmacereras i ca 12 timmar under en temperatur runt 10°C. När pressningen är färdig hälls musten på rostfria ståltankar där den jäses under en kontrollerad temperatur mellan 15 och 20 grader. Efter jäsningen lagras vinet på sin jästfällning på de samma rostfria ståltankarna som det hade jästs på i några månader. Efter lagringen vinet lätt filtreras, buteljeras och sedan lagras i några veckor innan det släpps på marknaden.