top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Vinarija Dingac, Dingac, 2018

5,0 NJP av 5,0 NJP

Vinarija Dingac, Dingac, 2018, rött torrt vin, Peljesac, Centrala och Södra Dalmatien, Dalmatien, Kroatien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2023-08-13 av Nenad Jelisic)

Att man kan få strålande viner av druva Plavac Mali bevisar det här vinet och viner från vintillverkare som Bakovic, Grgic, Kiridzija, Madirazza, Mandek, Milicic, Milos, Plenkovic, Skaramuca, Tomic och Vinarija Svirce. De bästa vinerna gjorda av Plavac Mali kommer från ön Hvar och halvön Peljesac. Det här vinet kommer från halvön Peljesac. Det som skiljer viner från ön Hvar från viner från halvön Peljesac är att viner från ön Hvar är mer koncentrerade och har mindre framträdande tanniner medan viner från halvön Peljesac har mindre koncentration och mer framträdande tanniner. Men det finns undantag som viner från Grgic och det här vinet. Vinarija Dingac Dingac 2018 är ett stort, komplext och elegant vin. Vinets tanniner är silkeslena och balans mellan tanniner och fruktighet är strålande. Doften är fylld med mörk choklad, vanilj, torkade katrinplommon, torkade fikon, tobak, mogna mörka körsbär, jordgubbar, blåbär, hallon och björnbär. Smaken är fylld med lagerblad, mogna mörka körsbär, blåbär, björnbär, torkade fikon, torkade katrinplommon, söta kryddor, hallon, jordgubbar och mörk choklad. Eftersmaken är lång, torr och söt kryddig.

Vinet kommer att passa utmärkt till krämig pasta (färsk) med bacon, basilika, soltorkade tomater och små bitar av kycklinglårfiler, Pizza á la Jelisic (Pizza Vesuvio med oxfilé, svarta oliver, röd lök och parmesanost), lammrostbiffar med potatisgratäng och rödvinssås, Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås, Boeuf Bourguignon med potatismos, riktigt god och smakrik burgare med ost och bacon från Max eller Jureskogs samt älgfärsbiffar med rostade rotfrukter och rödvinssås. Vinet vinner på att dekanteras i en timme. Det bör drickas vid 16 till 18 grader ur riktiga Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det, utan dekantering, vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan avnjut det när det börjar öppnas/växa i glaset.

Vinarija Dingac Dingac 2018 består av 100% Plavac Mali. Plavac Mali är en korsning mellan blå druva Crljenak Kastelanski (förfäder till Primitivo i Italien och Zinfandel i Kalifornien, USA) och Dobricic (en gammal blå druva från den dalmatiska kusten). Namnet syftar på de små blå druvorna som vinrankorna producerar. Druvorna för det här vinet kommer från vingårdar som ligger i den bästa appellationen på halvön Peljesac, appellationen Dingac. Vingårdarna i den ligger på halvöns södra sida på en höjd av 100 till 300 m över havets yta och en lutning av över 50 grader. Alla druvor odlas ekologiskt. Vinstockarna är mellan 25 och 100 år gamla. Jordmånen består av en tunn lager som består av små kalkstenar, vittrad kalksten, lerig jord och terra rossa (en väldränerad, rödaktig, lerig till siltig jord) som underlagras av kalksten. Druvorna plockas och sorteras för hand. Efter mycket noggranna selekteringar i både vingårdarna och vineriet avstjälkas druvorna. Sedan krossas druvorna och deras druvmassa, som består av krossade druvor och druvjuice, kallmacereras på rostfria ståltankar som rymmer 5,000 liter och kroatiska ekfat, nya eller upp till 3 år gamla, som rymmer 225 liter. Direkt efter macereringen påbörjas jäsning under en kontrollerad temperatur runt 26 grader. Jäsningstiden är mellan 25 och 30 dagar. Endast den naturliga jästen, som kommer från vingårdar, används. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till 225 liters nya och gamla kroatiska ekfat där det genomgår malolaktisk jäsning och lagras under en period av 24 månader. Slutligen buteljeras vinet, utan filtrering och utan klarning, och lagras ytterligare 6 månader till innan det släpps på marknaden. Vinarija Dingac Dingac 2018 är väldigt gott att dricka nu, men det kan också lagras i minst 10 år till dvs till minst 2033.

NJ Wines

bottom of page