top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2018

5,0 NJP av 5,0 NJP

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2018 (234 kr; SB:s artnr 8016) portvin, Porto, Douro, Portugal, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2024-01-14 av Nenad Jelisic)

Det är extremt fascinerande att ett vinhus lyckas framställa ett vin som fem årgångar i rad får 5,0 NJP av 5,0 (100 poäng av 100 poäng). Under mina 40 år som vinälskare/vinkännare har jag aldrig upplevt detta tidigare. Jag kan inte heller påminna mig att under dessa 40 år som vinälskare/vinkännare att jag har en gång provat ett vin som har fått 5,0 NJP av 5,0 (100 poäng av 100 poäng) två årgångar i rad. Att Churchill's lyckas framställa ett vin som fem årgångar i rad får 5,0 NJP av 5,0 (100 poäng av 100 poäng) bevisar igen att de är rena genier när framställning av portviner är i frågan. Här måste jag poängtera att framställa ett sött vin som har en strålande vinsyra och strålande tanniner som tillsammans strålande bemöter vinets höga sötma är extremt svårt. Under de senaste 40 åren har jag provat hundratal av portviner och kan säga att extremt få portvinstillverkare har lyckats med detta underverk dvs att framställa ett sött vin (portvin) som har strålande vinsyra och strålande tanniner som strålande bemöter portvinets höga sötma. Av de extremt få portvinstillverkare som har lyckats med detta underverk ingen har lyckats att framställa ett portvin som fick två årgångar i rad 5,0 NJP av 5,0 (100 poäng av 100 poäng). Om denna årgång jämförs med de tre tidigare strålande årgångarna (2014, 2015 och 2016), det som kännetecknar den och årgången 2017 är den innan nämnda strålande vinsyran och de innan nämnda strålande tanninerna. Sannolikhet att NJ Wines skulle ge 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) till fem årgångar i rad (2014, 2015, 2016, 2017 och 2018) till ett och samma vin är lika stor som att någon skulle vinna 100,000,000 SEK på ett lotteri. Med denna årgång bekräftar Churchill's igen att det tillverkar världens bästa Late Bottled Vintage portvin. Bravo Churchill's! Vinet kan med stor njutning drickas nu, men det kan också lagras i minst 20 år till dvs till minst 2044.

En explosion av både dofter och smaker. Balans mellan den sagolika vinsyran, de sagolika tanninerna och fruktighet är helt otrolig. Doften är stor, komplex, söt kryddig och pepprig. I den finner man torkade mörka körsbär, Crème de Cassis, vitpeppar, söta kryddor, kakaorik mörk choklad och torkade dadlar. Smaken är stor, komplex, söt kryddig, frisk och söt fruktig. I den finner man kakao rik mörk choklad, svart peppar, mogna mörka körsbär, valnötter och Crème de Cassis. Eftersmaken stannar kvar i evigheter i munnen. Den är pepprig, söt, kryddig och lite bitter.

Du kan avnjuta detta sagolika portvin utan något eller med dadlar fyllda med valnötter eller med dadlar fyllda med fetost eller med kakaorik mörkchoklad (minst 70% kakao) eller med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Stilton och Västerbotten eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt.

Vinet är en blandning av sex olika druvsorter: Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Druvorna till vinet kommer från en 50 hektar stor vingård (Quinta da Gricha) som ligger 150 till 400 meter över havet på den södra stranden av floden Douro. De äldsta vinstockarna är mer än 60 år gamla. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas och selekteras per hand och efter skörden levereras druvorna till vineriet där avstjälkas dem och sedan läggs i låga stenkaren (lagares) där trampas (krossas) dem av mekaniserade fötter. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen jäses druvmassan som består av fruktkött, druvskal, druvjuice och kärnor i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan separeras vinet från druvmassan och lagras i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet.

​Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta sagolika portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick Churchill's Late Bottled Vintage 2017 från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

NJ Wines

bottom of page