top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Zenato, Amarone della Valpolicella, Classico, 2019

5,0 NJP av 5,0 NJP

Zenato, Amarone della Valpolicella, Classico, 2019 (500 kr; SB:s artnr 32145) rött torrt blandat vin, Veneto, Italien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2024-04-15 av Nenad Jelisic)

Det verkar att Zenato har sedan årgången 2017, som fick 3,0 NJP av 5,0 NJP (80 poäng av 100 poäng), börjat tillverka bättre och bättre Amarone-viner. Årgången 2018 fick 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) och nu denna underbara årgång 2019 får 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng). Detta är en jättebra nyhet för alla Amarone-vinälskare eftersom nästan alla Amarone-vintillverkare har under de senaste tjugo åren börjat tillverka viner av väldig dålig kvalité och det är inte så konstigt eftersom Amarone-vinernas produktion har utökats över 200% under dessa år. Självklart att det finns undantag och här har vi ett av dem, det sagolika Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2019. Det säger en hel del att NJ Wines inte har gett något Amarone-vin 5,0 NJP sedan år 2009. Vinet är kryddigt, smakrikt, fruktigt, koncentrerat, komplext och tanninrikt, ett skolexempel hur ett strålande Amarone-vin ska vara. Doften kännetecknas av viol, kakao, tobak av den högsta kvalité, torkade dadlar, russin, vanilj, kardemumma, kanel och vitpeppar. Smaken kännetecknas av mogna mörka körsbär, kakaorik mörkchoklad, svartpeppar, viol, tobak, söta kryddor och russin. Balansen mellan vinets vinsyra, fruktighet och tanniner är exceptionell bra. Eftersmaken, som är sött kryddig och komplex, är oändligt lång. Allt som nämndes ovan bidrar till att Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2019 kommer att utvecklas i minst 10 till 15 år det vill säga till minst 2034 till 2039.

Ett smakrikt, sött kryddigt, fruktigt och tanninrikt vin som detta kommer att passar hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med Café de Parissås och potatisgratäng eller till renskavgryta med smörigt potatismos eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök och tomater samt bearnaisesås eller till grillad ankbröst med portvin- och körsbärssås och potatisstomp (grovt mosad potatis med grönsaker och grädde) eller till pasta carbonara eller till Boeuf Bourguignon med smörigt potatismos eller till risotto eller till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbotten, Parmesan och Grana Padano. Om du vill att Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2019 ska visa dig sin storhet från den första klunken borde du dekantera det i två timmar annars gör det på det sättet som det beskrivs här direkt efter. Det vill säga servera det vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2019 består av fyra olika druvor: 80% av Corvina, 10% av Rondinella samt 10% av både Oseleta och Croatina. Jordmånen på vilken druvorna växer består av sand och lera. Druvorna skördas och selekteras för hand. Det speciella med Amarone-vinerna är att deras druvor (hela druvklasar) går genom så kallade appassimento process, processen under vilken druvorna torkas i cirka 90 till 120 dagar. Druvorna för det här vinet har torkats i cirka 120 dagar. Torkningen gör att druvornas vattenhalt minskar medan druvornas sockerhalt, koncentration och smakrikedom ökar. Efter torkningen avstjälkas och pressas druvorna och deras druvmassa, som består av krossade druvor och druvjuice, macereras/jäses på rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur mellan 25 och 30°C i 25 dagar. Efter macereringen och jäsningen lagras vinet 36 månader på 3,500 till 6,500 liter stora slavonska (kroatiska) ekfat. Slutligen buteljeras vinet och lagras ytterligare några veckor till innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page