top of page

Missa inte att prova detta vin

 

Château Le Tertre Roteboeuf, 2020

5,0 NJP av 5,0 NJP

Château Le Tertre Roteboeuf, 2020 (3,100 kr, säljpriset till restauranger) rött torrt blandat vin, Saint Émilion, Libournais (Högra Strand), Bordeaux, Frankrike, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) (2024-05-17 av Nenad Jelisic)

Château Le Tertre Roteboeuf 2020 är ett absolut sagolikt Saint Émilion-vin. Det är komplext, smakrikt, stramt och nyanserat, och har en sagolik balans mellan vinsyra, sötma, fruktighet och tanniner. Komplex, sofistikerad och otroligt parfymerad doft av lagerblad, vanilj, kubansk tobak av högsta kvalité, katrinplommon, mogna mörka körsbär, ceder, crème de cassis och mörkrostat kaffe. Komplex, nyanserad och sofistikerad smak av kakaorik choklad, tobak, mörkrostat kaffe, mogna mörka körsbär, katrinplommon, söta kryddor, ceder och crème de cassis. Den höga alkoholhalten (15%) ”döljer sig” i vinets komplexa, nyanserade, koncentrerade och sofistikerade doften och smaken. Vinet har silkeslena tanniner och en jättelång eftersmak av söta kryddor och kakaorik choklad som stannar kvar i evighet i munnen. Allt som nämndes ovan bidrar till att Château Le Tertre Roteboeuf 2020 är ett mycket lagringsdugligt vin som kan lagras i minst 15 år till det vill säga till minst 2039. Men redan nu är det här absoluta sagolika vinet är redo att avnjutas med en stor njutning.

Det absolut underbara och sagolika Château Le Tertre Roteboeuf 2020 kommer att passa riktigt bra till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng eller till grillad ankbröst med portvin- och körsbärssås och potatisstomp (grovt mosad potatis med grönsaker och grädde) eller till pasta carbonara (med färska tagliatelle) eller till långsamstekt porchetta med grillade grönsaker och smörigt vitlöksbröd eller till renskavgryta med smörigt potatismos eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök och tomater samt bearnaisesås eller till Boeuf Bourguignon med smörigt potatismos eller till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbotten, Parmesan och Grana Padano. Det bör serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset.

Château Le Tertre Roteboeuf 2020 består av 80% Merlot och 20% Cabernet Franc. Druvorna för vinet kommer från en 5,7 hektar stor vingård som ligger på sydsluttningarna av Saint-Laurent-de-Combes. Merlot vinstockar är 45 år gamla, medan Cabernet Franc är fem år äldre. Jordmånen består av lera som underlagras av kalksten. Druvorna skördas så sent som möjligt vilket resulterar i russinliknande druvor. Avkastningen ligger på väldigt låga (maximum) 36 hektoliter per hektar. Druvorna plockas och sorteras väldigt noga för hand i både vingården och vineriet. Sedan avstjälkas dem och pressas försiktigt. Druvmassan, som består av krossade druvor och druvjuice, macereras och jäses på öppna cementkar med två överpumpningar (remontage) per dag. Det som är unikt med vinet är att det både macereras och jäses vid ovanligt höga temperaturer, 35°C. Sedan pressas druvmassan försiktigt och vinet flyttas till 100% nya franska 225 liter ekfat (barrique) där det genomgår malolaktisk jäsning och en mellan 18 och 24 månader lång lagring. Det som är också unikt med vinet är att vintillverkaren värmer avsiktligt upp källarna till så högt som 20°C under lagringsprocessen, vilket vintillverkaren tror möjliggör bättre och tidigare integration mellan de nya ekfaten och vinet. Viner från de olika ekfaten blandas och buteljeras, och sedan lagras ytterligare några månader till innan vinet släpps på marknaden. Vinet filtreras inte.

De unika och kultförklarade vinerna från Château Le Tertre Roteboeuf importeras till Sverige av Swedish Brand.

NJ Wines

bottom of page