top of page

Missa inte att prova detta vin

Steyer, Vaneja, 2011

4,0 NJP av 5,0 NJP

Steyer, Vaneja, 2011 (65 EUR vid inköp i vineriet; 375 ml) vitt sött vin, Radgona-Kapela, Podravje, Slovenien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2020-10-07 av Nenad Jelisic)

 

Världens bästa Gewurztraminer-viner borde komma från deras födelseplats och deras rike dvs från Alsace i Frankrike, men vineri Steyer bevisar genom detta vin, och genom deras Gewurztraminer-isviner och torra Gewurztraminer-viner att inte det är så. 2006 provade jag den första gången ett Gewurztraminer-vin gjort av torkade druvor direkt från ett 30 liter stort ekfat tillsammans med vinets vinmakare Danilo Steyer. Innan dess trodde jag att det var omöjligt att producera ett Gewurztraminer-vin gjort av torkade druvor som har en bra vinsyra bättre att säga har en bra balans mellan sötman och syran p.g.a. att Gewurztraminer-druva inte karakteriseras av någon bra vinsyra. Bättre att säga det är jättesvårt att få Gewurztraminer-druva mogen och samtidigt behålla dess vinsyra. För att inte prata om att när druvorna torkas bli sockerhalten ännu högre och en bra balans mellan sötma och syra bli ännu svårare att uppnå. Men det verkar för Danilo finns det absolut inga problem att göra det. Med alla fakta som jag har just nu hävdar jag att vineriet Steyer producerar de bästa söta Gewurztraminer-vinerna i det hela Ex-Jugoslavien (nuförtiden; Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Montenegro, Makedonien, Serbien och Slovenien) och förmodligen i den hela världen.

 

Jag har provat Steyer Vaneja 2011 tre gånger och det slutar inte att förvåna mig med sin komplexitet, doft- och smakrikedom och jättelånga eftersmaken. Mycket tydlig doft av vita blommor, honung, torkade frukter, apelsinskal och söta kryddor. Mycket sött, koncentrerad och frisk smak med tydlig smak av honung, citrusfrukter, torkade frukter, rosvatten och söta kryddor. Strålande balans mellan sötman och syran. Enorm utvecklingspotential, minst 20 år dvs till minst år 2040. Notera att det är redan 9 år gammalt.

 

Steyer Vaneja 2011 ska avnjutas med grillad gåslever, som är den bästa kombinationen med vinet, eller med fruktsallad som består av apelsin, gröna druvor, mango, kiwi och lite av det här vinet eller med smakrika mögelostar som Gorgonzola, Roquefort och Stilton eller utan någon mat alls, bara stor njut av dess enorma komplexitet, doft- och smakrikedom. Det bör drickas vid 8°C från Riedel Vinum Extreme Rose/Ice wine eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

 

Vinets jordmån består av sandig lera, vinstockar är 22 år gamla och druvor kommer från vingårdar som ligger på en höjd av ca 280 meter över havet i appellationen Radgona-Kapela. Skörden sker i slutet av september genom att delar av vinstockar som har de bästa vinklasar klipps av. Sedan hängs delarna under taket där dem torkar under en tre månader lång period. Efter torkningen handplockas druvorna och noga selekteras. Sedan pressas dem mycket långsamt och mycket försiktigt under en tredagar lång period. Den mycket koncentrerade musten jäses sedan på gamla ekfat från Frankrike, som rymmer 200 till 300 liter, under en tre månader lång period och en kontrollerad temperatur 12 och 15°C. Lagringen sker på samma ekfat som jäsningen har skett under en trettiosex månader lång period och sedan tolv månader till på flaska. Bara 1,000 0,375 liter flaskor framställdes av denna årgång.

NJ Wines

bottom of page