top of page

Missa inte att prova detta vin

Edi Simcic, Kozana, Chardonnay, 2017

3,5 NJP av 5,0 NJP

Edi Simcic, Kozana, Chardonnay, 2017 (35 EUR vid inköp i vineriet) vitt torrt vin, Goriska Brda, Primorje, Slovenien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2020-11-07 av Nenad Jelisic)

 

Denna årgång av Kozana Chardonnay från familjen Simcic (Alex och Edi), som till 100% kommer från vingården Kozana, är inte lika bra som årgång 2015 som fick 4,5 NJP av 5,0 NJP, men oberoende det hör vinet till ett av de bästa Chardonnay-vin från årgång 2017 som NJ Wines provade under 2020. För den själva doften får vinet 5,0 NJP av 5,0 NJP. Det som gör att vinet får ”bara” 3,5 NJP av 5,0 NJP är att det saknar lite bättre koncentration och fruktighet. Allt annat finns där. Doften är stor, komplex, koncentrerad och aromatisk. Den är fylld av söta kryddor, där vanilj träder tydlig fram, söta exotiska frukter, citrusfrukter, gula päron, gula äpplen och nybakad brioche. Smaken är frisk, mineralisk och komplex. Den är fylld av citrusfrukter, mineraler, gröna äpplen, gröna päron, söta kryddor och exotiska frukter. Vinet har en riktigt bra syra som i kombination med en bra koncentration och fruktighet gör att vinet kommer att utvecklas i uppemot 5 år till dvs till uppemot år 2025. Men det kommer att bli njutbar i minst 10 år till dvs till år 2030. Med något bättre koncentration och fruktighet skulle vinet ha ett minst 10 år långt utvecklingspotential.

 

Edi Simcic Kozana Chardonnay 2017 kommer att passa riktigt bra som ett aperitif vin före maten eller till skivad kallröktlax med krämig potatissallad (kokt potatis, crème fraiche, majonnäs och lite kapris) eller till varmrökt makrill med färskpotatissallad (kokt färskpotatis, körsbärstomater, gräslök, olivolja, citronsaft och dijonsenap) eller till skaldjurssallad (humrar eller räkor eller båda två, crème fraiche, majonnäs, lite pepparrot och körsbärstomater) eller till wokad kyckling med röd curry (lite olivolja, små bitar av kyckling, gul lök, bambuskott, rödpaprika, zucchini, röd curry och kokosmjölk). Det ska drickas vid ca 8°C ur stora Bourgogneglas, om möjligt, från Orrefors, Spiegelau eller Riedel.

 

Druvorna till vinet handskördas. Vinstockar är 23 år gamla. Jordmånen på vilken vinstockarna växer består av olika former av vittrad flysch (kallad lokalt opoka), som består av tunna och cykliskt upprepade sedimentära lager av kalksten, slamsten och sandsten, och märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat). Jordmånen som denna är mineralrik, och har väldigt bra dräneringsegenskaper som gör att vinstockarna måste gå väldigt djup för att hitta vatten. Kombination av alla dessa ovan nämnda faktorer gör att Edi Simcic Kozana 2017 har en tydlig mineralisk smak. Vinet först macereras ca 2 timmar på press och sedan jäses ca 25 dagar på 70% använda och 30% nya 225 liters ekfat (barrique) från Frankrike under en temperatur mellan 22 och 24 grader. Efter jäsningen lagras vinet i ca 10 månader på samma ekfat som det hade jästs på. Efter lagringen buteljeras vinet och lagras i ca 12 månader till.

NJ Wines

bottom of page