top of page

Missa inte att prova detta vin

Steyer, Steyer Mark, Diseci Traminec, Exclusive, 2015

4,0 NJP av 5,0 NJP

Steyer, Steyer Mark, Diseci Traminec, Exclusive, 2015 (50 EUR vid inköp i vineriet) vitt torrt vin, Radgona-Kapela, Stajerska, Podravje, Slovenien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng). (2020-12-07 av Nenad Jelisic)

 

Vineriet Steyer slutar inte att överraska. Av årets 10 bästa viner kommer två från det; Steyer Vaneja 2011 som placerade sig på den tredje plats och det här vinet som placerade sig på den sjunde plats. Med det här vinet, bättre att säga med den nya årgången av det här vinet (som tidigare kallades Steyer Diseci Traminec Exclusive), bevisar vinhuset Steyer att det producerar ett av de bästa torra Gewurztraminer (Diseci Traminec på slovenska) i världen. Sist men inte minst. Extremt få av världens vinproducenter som gör vin av Gewurztraminer-druva lyckas producera så torr, men samtidigt så smakrikt och komplext vin som vinhuset Steyer.

 

Steyer Steyer Mark Diseci Traminec Exclusive 2015 är ett stort, komplext och friskt vin som har en strålande balans mellan sitt sötma och syra. Doften kännetecknas av söta kryddor som vanilj och kardemumma, vita blommor, gula päron, gula äpplen och honungsmelon. Smaken kännetecknas av lime, gula äpplen, gula mogna kvitten, söta kryddor och vitpeppar.

 

Vinet kommer att passa riktigt bra både som aperitif- och sällskapsvin eller med wokad curry kyckling med bambuskott, röd paprika, gul lök, broccoli och kokosmjölk, och kokt jasminris eller med ugnsstekt majskyckling fylld med rökt bacon med grillad röd paprika och Hasselbackspotatis eller med grillade laxfiléer (om möjligt av inte odlad lax) eller fjällrödingfiléer med vitvinssås och kokt dillpotatis. Om du vill dricka vinet som aperitif- eller sällskapsvin drick det vid ca 3°C från stora Bourgogneglas från Orrefors, Riedel eller Spiegelau. Om du vill dricka vinet med maten drick det vid ca 8°C från samma typ av glas som nämnts ovan.

 

Vinets jordmån består av lera, vinstockar är mellan 20 och 25 år gamla och druvor kommer från två vingårdar som båda ligger på en höjd av ca 280 meter över havet i appellationen Radgona-Kapela. Druvorna handskördas och noga selekteras i både vingårdarna och vid ankomst till vineriet. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i en eller flera pressmaskin/er där den kallmacereras i ca 36 timmar under en temperatur runt 10°C. När pressningen är färdig hälls musten på rostfria ståltankar där den jäses under en kontrollerad temperatur mellan 15 och 20 grader. Efter jäsningen lagras vinet i 24 månader på både akaciafat 50% och ekfat 50%. Efter lagringen, vinet lätt filtreras, buteljeras och sedan lagras i några veckor till innan det släpps på marknaden. Bara cirka 600 flaskor tillverkas av detta underbara vin och bara när väderförhållandena är perfekta. Steyer Steyer Mark Diseci Traminec Exclusive 2015 kommer att utvecklas i minst 15 år till dvs till minst år 2035.

NJ Wines

bottom of page