top of page

Missa inte att prova detta vin

Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano, 2017

3,5 NJP av 5,0 NJP

Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano, 2017 (229 kr; SB:s artnr 92631) rött torrt blandat vin, Toscana, Italien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2021-01-31 av Nenad Jelisic)

 

Detta är ett vin som verkligen behöver avluftas (dekanteras). Det vinner verkligen på det genom att både dess doft- och smakrikedom intensifieras, speciellt doftrikedom. I doften finner man tydligt crème de cassis, mörka körsbärssylt, rostade ekfat, kakaorik mörk choklad, torkade plommon, kardemumma, vanilj och nymalet kaffe. I smaken finner man tydligt mörka något bittra och syrliga körsbär, rostade ekfat, söta kryddor, kakaorik mörk choklad, örtkryddor och tobak. Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2017 har en riktigt bra tanninstruktur och en riktigt bra vinsyra. Det som vinet saknar för att få mer än 3,5 NJP är något bättre koncentration och fruktighet. Oberoende det kommer vinet att utvecklas i minst 7 år dvs till minst 2028.

 

För att kunna bemöta vinets framträdande tanniner och vinsyra behövs det smakrika och kaloririka maträtter som vild gryta bestående av rådjur och vildsvin finskurna köttbitar, kantareller, gul lök, rödpaprika, morötter och crème fraiche med smörigt potatismos eller pasta carbonara eller pasta bolognese med finriven parmesanost på den eller med chili con carne som är lagom kryddad med starka kryddor eller kebabrulle utan starksås eller med grillad entrecote med smörig potatisgratäng. Vinet bör drickas vid cirka 18°C från stora Bordeaux glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel, men innan det borde det avluftas/dekanteras åtminstone i 90 minuter.

 

Druvorna till detta vin kommer från olika delar av producentens egendom. Den genomsnittliga åldern på vinstockarna är cirka 40 år. Jordmånen på vilken druvorna växte består av en blandning av lera, sand och marina avlagringar. Druvorna till vinet handskördas och selekteras både i fält och vid inkomst till vineriet. Sedan avstjälkas och krossas dem och deras krossade massa som består av fruktkött, druvjuice, druvskal och kärnor pumpas till koniska rostfria ståltankar i vilka den jäses/macereras i cirka 21 dagar. Efter jäsningen/macereringen lagras 70% av vinet på franska 225 respektive 500 liter ekfat, 20% nya, och resterande 30% av vinet på äldre 3,000 liter ekfat under period av 15 månader. Därefter blandas vinerna från olika fat och lagras fem månader till på betongtankar. Efter lagringen tappas vinet på flaska och lagras ytterligare några veckor innan det släpps på marknaden.

NJ Wines

bottom of page