top of page

Andra världens restauranger, del 3 av 3

Seif (Сейф), Kiev, Ukraina, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2013-09-23 av Nenad Jelisic)

 

Kievs bästa restaurang. Om Belga Queen i Bryssel är en himmel på jorden för dig som älskar havets läckerheter är denna restaurang himmel på jorden för dig som älskar foie gras och dumplings (vareniki). Missa inte att prova restaurangens sagolika foie gras dumplings, som smälter i munnen med en explosion av smaker, i kombination med Gaja Sito Moresco 2010. Vilken kombination! Sedan fortsätt med anka filé med daikon rulle i kombination, igen, med Gaja Sito Moresco 2010. Utöver de två ovan nämnda maträtter finns det ett stort urval av andra mycket goda maträtter som kan kombineras med noga utvalda viner av Kievs bästa sommelier Sergii Yaremka (Яремка Сергей). Och självklart om du är galen i foie gras och kan inte få nog av den missa inte att prova restaurangens grillade foie gras. Sist men inte minst, missa inte heller att prova risotto med svart tryffel. Det här kallar jag risotto.

 

Seif har en vacker och avkopplande inredning och är en plats att synas och bli sedd på i Kiev. Det unika med denna restaurang är att tack vare att den har samma ägare som restaurang Richelieu och att restaurang Richelieu ligger bredvid den är det möjligt att sitta i Richelieu och beställa mat från Seif och omvänt. Det som borde förbättras på denna restaurang är att mer servitörer pratar engelska och att man ta bort de små reklamblad som ligger på restaurangens varje bord.

 

Belga Queen, Bryssel, Belgien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2013-06-14 av Nenad Jelisic)

 

För mig är denna restaurang utan tvekan Bryssels bästa restaurang. Om du gillar havets läckerheter borde denna restaurang vara en himmel på jorden för dig. Jag starkt rekommenderar att du börjar med restaurangens stora utbud av mycket färska ostron, sedan går till pilgrimsmusslor stekta i smör och Duvel öl och sedan till den sagolika öppna ravioli fylld med krabbkött och tryffel. Eller varför inte efter de olika ostronen prova en skaldjur platta med hummer, räkor och olika typer musslor.

 

Allt var perfekt på denna restaurang från restaurangens dörrvakt, den mycket trevliga personalen, den sagolika matsalen till restaurangens engagerade ägare. Om man är petig och perfektionist som jag är då kan man säga att det enda som saknades till dessa fantastiska (havets) maträtter är ett mycket större urval av champagne och vita viner per glas.

 

Comme Chez Soi, Bryssel, Belgien, 3,0 NJP av 5,0 NJP (2013-06-14 av Nenad Jelisic)

 

Om Belga Queen var den stora positiva överraskningen var denna två Michelin Guide stjärniga restaurang en stor besvikelse. Förväntningarna innan besöket var hur höga som helst, men tyvärr de uppfylldes inte. Vi beställde en sexrätters meny och ju mer vi kom in i meny desto mer var vi tvingade att vänta på nästa rätt. Väntetid till slut var så lång mellan maträtter (över 40 minuter) att vi tog beslut att hoppa över den sista maträtten (desserten). Till sist och inte minst var huvudrätten så där, 3 NJP av 5, och vi fick Louis Latour Corton-Charlemagne 2001 serverat oberoende att det hade en mycket tydlig korkdefekt. Det att vinet serveras oberoende att det har en mycket tydlig korkdefekt får inte ske på någon restaurang, speciellt inte på en två Guide Michelin stjärnig restaurang.

 

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page